hirdetés

Kegyvesztett lett a DUE
2018-07-10 22:25

Egyfajta előrelátó, sőt egyféle jós érzékkel bíró, már már a kuruzslás határait feszegető tehetséggel megáldott kormányközeli  szócső lett a MI. Ezt bizonyítja az is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerződést bontott a DUE Médiahálózattal, amiért az a legfrissebb kiadványában az Orbán-kormány drogellenes stratégiája ellenére a marihuána legalizálásáról írt. Bár szerintünk ez csak egy jókor érkező indok volt.

 

dueA minisztérium közölte: nem enged semmilyen liberalizáló törekvésneka marihuana tekintetében . A tárca szerint a pályázók nem a pályázat céljának és ígéreteik szerint használták fel a pénzt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ezért intézkedett a támogatási szerződés felbontásáról és az abban rögzített összeg visszafizettetéséről.

 

A Mérce  a döntést, felidézve, hogy a DUE (korábbi nevén a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) friss száma, amiben megjelent a cikk a Marihuana szigorítás vagy legalizáció ?  címmel. Az újság körülbelül ötszáz iskolába jut el ingyenesen. Az Emmi a DUE Tallózó megjelenését másfél millió forint pályázati forrással támogatta, a kábítószer-megelőzési pályázat részeként.

A cikkben két szempontot ütköztetnek állásfoglalás nélkül.

Az egyik Sárosi Péteré, aki a Kendermag Egyesület egykori tagja, és a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programjának korábbi vezetője. Álláspontja szerint a legalizálást az iskolákban kell elkezdeni. A másik szempontot Zacher Gábor mondja el, aki nem támogatja a legalizációt, úgy véli, így a függőknek semmilyen motivációjuk nem lenne a leszokásra.

A Mérce azt írja, hogy a Magyar Idők cikkét olvasva azt hihetnénk, a diákújságban épphogy csak dealarek elérhetőségeit nem tették közzé, miközben valójában a cikk egyáltalán nem arról szól, ahogyan azt az Emmi értelmezte, vagy akarta értelmezni.

Már a cikk elején leszögezik, hogy Sárosi szerint a legalizálásból mindannyian profitálhatnánk, Zacher viszont ellenzi azt, vagyis már az elején jelzik, hogy két ellentétes szempontot jelenítek meg a témában.

Sárosi azért is támogatja a legalizálást, mert a feketepiac kiszámíthatatlan, sokszor a terjesztők sem tudják, mit adnak el. Úgy gondolja, hogy a dohányboltokhoz hasonló rendszerben lehetne árulni a marihuánát, az ebből befolyó összeg egy részét pedig vissza lehetne forgatni az egészségügybe vagy az oktatásba.