hirdetés

A kínai lap beszámolója szerint fizikai erőszakot alkalmaznak és katonai kiképzőtábori körülmények között tartják a fiatalokat, az utóbbi néhány évben hét bele is halt közülük.

A Hszincsing Pao című lap összeállítása szerint a testi fenyítés túlzásba vitele a csengcsoui Bocsiang iskolában a múlt héten egy 19 éves lány halálához vezetett. Az intézményben kezelt Kuo családnevű lány a beszámoló szerint nem kért engedélyt, mielőtt kiment a mosdóba, és a „gondozók” veréssel, rúgásokkal büntették meg. Kuo fejsérülést és agykárosodást szenvedett. A hatóságok bevonták az iskola engedélyét és nyomozást rendeltek el az ügyben. A lap szerint az eset egy szélesebb körű problémára világít rá. Az internetfüggőséget 2008 óta szellemi betegségként tartják nyilván Kínában, egyes becslések szerint a százmilliót közelíti a kóros internetfüggők száma. Mindenekelőtt fiatalokról, fiúkról van szó. A függőségről való leszoktatásra külön intézmények jöttek létre az utóbbi években, számuk ismeretlen, de becslések szerint a több százat is elérheti. Ezekben az intézményekben 3-6 hónapos „kúrákkal” próbálják „meggyógyítani” a valóságérzetüket vesztett fiatalokat. A kezelés nem olcsó, egy 50 napos programért átlagosan 10 ezer jüant (360 ezer forintot) kérnek el.
Kids addicted to the game
A táborokban a lehető legnagyobb szigort alkalmazzák: a programban részt vevők számára tilos a külvilággal való bármiféle kapcsolattartás, korán kelnek, korán fekszenek, fizikai kiképzésen és pszichológiai tanácsadáson kell részt venniük, sokszor gyógyszeres kezelést is kapnak. A legkisebb szabálysértést is büntetik, többnyire testi fenyítéssel. A Legal Evening News című kínai lap beszámolója szerint az utóbbi néhány évben ezekben az intézményekben hét fiatal halt meg fizikai erőszak következtében. A kínai egészségügyi minisztériumnak 2009-ben arra kell utasítania egy Santung tartománybeli leszoktató kórházat, hogy ne alkalmazzon elektrosokkos „kezelést” az internetfüggő fiatalokon, miután háromezer fiatalt ilyen módszerrel „gyógyítottak”.Az egyik intézmény vezetője egy, a Sundance amerikai független filmes fesztiválra is bekerült januárban készült dokumentumfilmben kijelentette: a szigor elengedhetetlen a fiatalok kordában tartására, hogy visszarántsák őket a valóságba, sokuknak ugyanis minden kapcsolata megszűnt a külvilággal.

A dokumentumfilmben megszólaló fiatalok „pokolnak” nevezik az intézményt. Azt ugyan elismerik, hogy heteken, hónapokon át folyamatosan játszottak videojátékokat, de tagadják, hogy internetfüggők. A gyerekeiket az intézményekbe beadó szülők tisztában vannak a szigorral, de nem látnak más kiutat, hogy kigyógyítsák őket a függőségből.

Az internetfüggő fiatalok leszoktatása nemcsak Kínában probléma, az Egyesült Államokban, Pennsylvania államban tavaly nyílt meg az első rehabilitációs központ.