hirdetés

Márciustól a rászoruló 4 év alatti kaposvári gyermekek kaphatják meg ingyen az oltást. Mindenki más kedvezményes 6 ezer forintos áron juthat a vakcinához.

védőoltás

 

„Olyan várost építünk, amelyben az egészség közös érték, ezért mindenkit segítünk az egészsége megőrzésében” – nyilatkozta Szita Károly, a somogyi megyeszékhely polgármestere. A politikus hozzátette: a város az idősek tüdőgyulladás elleni oltása és a HPV elleni vakcina után a bárányhimlő elleni oltás támogatásában is úttörő kíván lenni, utóbbira évente 20 millió forintot különít el.

A kaposvári önkormányzatot két gyermekorvos kereste meg, hogy támogatást kérjenek védőoltások megvásárlásához az esetenként súlyos szövődményekkel járó bárányhimlő ellen. Kérésüket azzal indokolták, hogy a két részletben beadandó vakcina dotáció nélkül 20 ezer forintba kerül a patikákban, és azt anyagi okok miatt kevesen vásárolják meg.

Hódmezővásárhelyen még október végén ingyenessé tették a bárányhimlő elleni vakcinát a településen élő 18 év alatti gyermekeknek. A helyi önkormányzat azért döntött így, mert már ősszel rekordokat döntött a bárányhimlős megbetegedések száma Magyarországon. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján csak október közepéig már mintegy 34,5 ezer bárányhimlő-fertőzést regisztráltak hazánkban.

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló járványos gyermekbetegség. Elsősorban zárt közösségben okoz járványt, ugyanis rendkívül fertőző: cseppfertőzéssel és légáramlattal terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. A bárányhimlő szövődményei szerencsére ritkák, de nem lehet tudni, hogy egyes gyermekeknél a betegség hogyan zajlik le, ezért is javasolják a gyermekorvosok az oltást. Ritkább esetekben szövődményként felléphet agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás, vesegyulladás, illetve középfülgyulladás is kialakulhat.