hirdetés

Idén 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatással valósultak meg a programok, jövőre pedig közel húsz százalékkal több forrást, mintegy 5,2 milliárd forint központi támogatást fordít a gyerekek táboroztatására és egyéb programok lebonyolítására a kormány – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.zánka gyermektaborIdén a három Erzsébet-táborban – Zánkán, Fonyódligeten és az erdélyi Ivón – a vakációzó gyerekek kilencven százaléka jelképes, ezerforintos önrész mellett térítésmentesen táborozhatott. Számukra 73 tematikus tábort, napi többszöri étkezést, kulturális és szabadidős programokat biztosítottak. A résztvevők között a szervezők tájékoztatása szerint gyermekvédelmi gondoskodásban élő, speciális nevelési igényű, határon túli, fogyatékkal-, veleszületett szív-, illetve reumatikus betegséggel élő, daganatos betegségből gyógyuló, valamint siket- és nagyothalló gyerekek is voltak.

Novák Katalin szerint idén is sok esetben olyan gyerekek tudtak eljutni akár a Balaton partjára, akár az ivói táborba, vagy éppen a napközis táborokba, akiknek erre egyébként nem lenne lehetősége nyaralni. A napközis táborokat idén a korábbinál nagyobb számban, országosan négyszáz helyszínen hétszáznegyven alkalommal rendeztek. Ezekben hétfőtől péntekig napközben biztosítottak ellátást és programokat a gyerekeknek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy bár a nyári táborok lezárultak, ősszel osztálykirándulás jellegű táborokat is rendeznek. Az őszi kalandtáborok keretében közel kilencezer gyereknek lesz lehetősége a szünidőt Zánkán vagy Fonyódligeten tölteni az Erzsébet-táborokban.
Az Erzsébet-táborokban az elmúlt öt évben közel négyszázezer gyerek üdülhetett.

(Fotó: illusztráció)