hirdetés

Európai szolidaritáson alapuló közös menekültpolitika kidolgozásáért, valamint egy Nyugat-Európába vezető magyarországi tranzitfolyosó kialakításáért kezdett tüntetést a Migráns Szolidaritás Csoport  a Keleti pályaudvar előtt. A demonstrálók szerint Jézus is menekült volt. 

keleti 2

Az este nyolc óráig tervezett demonstráció egy Európa-szerte szervezett tüntetéssorozat keretében szorgalmazza a menekültek befogadását, a szervezők a rendezvényen koncertekkel szeretnék kifejezni örömüket a civil társadalom aktivitásáért.

Az eseményre megfogalmazott felhívásukban többek között követelték, hogy “senkit ne deportáljanak” Szerbiába.

A  beszédekben magyarul, angolul, arabul ismétlik meg ugyanazt. Azt mondják, “senki nem illegális, mindenki egyenlő”. Pár százan voltak a rendezvény legelején. Az önkéntesek pénzt is gyűjtenek, az emberek pedig szívesen adakoznak.

Érdekesség, hogy mindeközben fejenként ezer eurós támogatást ígért a francia belügyminiszter azoknak a településeknek, amelyek szálláshelyeket hoznak létre 2017-ig annak a 24 ezer menekültnek, akiket az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer alapján Franciaország hajlandó befogadni.

Ma eddig 2200 migráns utazott el a Keletiből, 16.10 kor indul egy vonat Győrig, ezen mindössze 50-60-an utaznak. Kicsit pihenhetnek a rendőrök is, most van idejük enni, inni ugyanis reggel 8 óra óta vannak a pályaudvaron, ahol 12 órás váltásban dolgoznak.