hirdetés

A Leedsi Egyetem tanulmánya szerint még a válogatós kisgyerekek is megtaníthatók az új zöldségfélék elfogadására, ha kétéves koruk előtt rendszeresen kínálják őket.

zoldseg gyerek2

 

Egy kísérletben a kutatók 332 kisgyermeknek adtak articsókapürét. A brit, francia és dán gyerekek közül a legkisebb négy hónapos múlt, a legidősebb hároméves és két hónapos volt. Öt gyerekből egy az utolsó falatig megette a zöldségpürét, 40 százalékuk még meg is szerette azt.

A kutatók azzal a tévhittel is leszámoltak, hogy a zöldségek ízét el kell változtatni, hogy a gyerekek megegyék az ételt. A kutatás alatt minden gyerek öt-tíz étkezésnyi, legalább 10 dekagramm articsókapürét kapott. A fogásokat tisztán, cukorral, illetve növényi olaj hozzáadásával kínálták. Megfigyelték, hogy a cukrozott és a natúr püréből megevett mennyiség között idővel nem volt nagy különbség, tehát valószínű, hogy a zöldségek édesítése nem ösztönzi arra a kicsiket, hogy többet egyenek belőlük.

A kutatásban részt vevő kisebb gyermekek általában több articsókapürét ettek meg, mint az idősebbek. Marion Hetherington, a tanulmány szerzője szerint ez azért van , mert a kicsik később egy bizonyos életkorban válogatósak és bizalmatlanok lesznek.

Kétéves kor alatt nyitottak az új tapasztalatokra, hajlandóbbak megenni az új zöldségeket, ezután azonban vonakodnak új dolgokat kipróbálni, elkezdik visszautasítani az ételt, még az olyanokat is, amelyeket korábban szerettek – magyarázta Hetherington.

A kutatásban részt vevő gyerekek egy részét – 40 százalékukat – tanulónak nevezték: ők idővel egyre több articsókát ettek. A gyerekek több mint 21 százaléka megette a püréjét: őket a tányértisztító kategóriába sorolták. Akik kevesebb mint tíz grammot ettek a zöldségből, miután ötödször kaptak, nem evőknek titulálták. A többi gyereket egyik csoportba sem lehetett sorolni.

 

MTI