hirdetés

Komoly veszélyben a korallzátonyok. Az óceánok felszíni vizének melegedése a Föld korallzátonyainak öt százalékát pusztíthatja el – jelentette be az amerikai országos óceán- és légköri hivatal, a NOAA korallkutatással foglalkozó csoportja.

korall2

Világméretű válsággá szélesedhet ki a korallok kifehéredése és a szakértők szerint valószínű, hogy a helyzet tovább romlik.

A globális felmelegedés és az El Niño időjárási jelenség miatt idén rekordokat ért el a tengervíz hőmérséklete, ami az érzékeny korallok kifehéredéséhez és elpusztulásához vezet. A korallok már harmadszor szenvednek a felszíni vizek kimagasló hőmérséklete miatt: hasonló vészjelzést adtak ki a tudósok két korábbi, szélsőségesen meleg évben, 2010-ben és 1998-ban.

A csontos vázat képző parányi korallok kedvezőtlen körülmények, vagyis stressz hatására elűzik a színpompás algákat, amelyekkel együtt élnek, így a korallzátony kifehéredik. Vannak korallok, amelyek meggyógyulnak, ahogy hűl a víz, ám még többen elpusztulnak a hosszú meleg időszak alatt.

A kifehéredés idén elérte a Csendes-óceán északi és egyenlítői, az Atlanti-óceán nyugati részét és a Indiai-óceánt is – olvasható a jelentésben. Hawaii minden szigetét érinti a jelenség, elérte Floridát, Kubát, Haitit és a Dominikai Köztársaságot, hamarosan Puerto Ricót és a Virgin-szigeteket is – mondta Mark Eakin, a NOAA korallszolgálatának koordinátora.

A vészjelzést eddig mindhárom alkalommal az El Niño-években bocsátotta ki a szervezet. A jelenség most fokozza a globális felmelegedés hatásait.

A korallokat fenyegető veszélyt ahhoz lehet hasonlítani, mintha a szárazföldi erdők kezdenének kifehéredni, majd elpusztulni – mondta Richard Vevers, a jelentés elkészítésében szintén szerepet játszó XL Catlin tengerkutató expedíció munkatársa.