hirdetés

Csütörtökön kezdődik a III. Tantermi Színházi Szemle a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A háromnapos eseményen a színházi nevelési programok bemutatása mellett kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak.

    A III. Tantermi Színházi Projektre benyújtott versenymunkák közül a zsűri 28 programot választott ki a szemlén való bemutatkozásra – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A FÜGE Produkció 2014-ben harmadik alkalommal hirdette meg pályázatát, amelynek célja olyan színházi nevelési előadások létrejöttének motiválása és továbbjátszásának támogatása, amelyek mobilitásuknál fogva alkalmasak az iskolai vendégjátékra.
A beérkezett projekteket szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagja Cziboly Ádám pszichológus, kulturális menedzser, Kis Tibor drámapedagógus, Róbert Júlia dramaturg és Ugrai István kritikus.
A kuratórium 16 olyan pályázót juttatott tovább, akik új bemutatóhoz kértek támogatást, valamint 12 pályázót, akik már meglévő előadást játszanának tovább.
A szemle versenyprogramja felvonultatja a legizgalmasabb színházi nevelési előadásokat, amelyek színes képet festenek a műfaj jelenlegi művelőiről határon innen és túl. A rendezvényen tartott beszélgetéseken a zsűri beszámol az értékelés tapasztalatairól és szó lesz a színházi nevelés magyarországi helyzetéről.
A szemle programján szerepel a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés, a MU Színház és Szputnyik Hajózási Társaság, a Káva Kulturális Műhely, a Ciróka Bábszínház, a Kerekasztal Társulás, a Manna Kulturális Egyesület, az Utcaszínházi Alkotóközösség és a Krétakör Színház produkciója is.
A részletes program a fugeprodukció.hu oldalon olvasható. A kuratórium által a szemle végén kiválasztott projektek támogatásban részesülnek.
A pályázat feltétele, hogy a színházi nevelési programokban a művészeti értéket képviselő színházi előadás és a feldolgozó munka komplex, pedagógiai célokat megvalósító módon épüljön egymásra, szerkezetében és tartalmában igazodjon a közönség életkori és pszichológiai sajátosságaihoz, valamint, hogy kifejezetten tantermi környezetben játszhatónak készüljön a produkció.
Azok között az előadások között, amelyek ezeknek a feltételeknek megfelelnek, a kuratórium összesen 20 millió forint támogatást oszt szét a Polgár Krisztina Emlékalap, a Nemzeti Kulturális Alap és az Nyílt Társadalom Intézet jóvoltából.

MTI