hirdetés

Nem jó, ha 60 percnél több a házi feladata a gyereknek egy nap. Mindezen elképesztő kutatási anyag az Amerikai Pszichológiai Társaság Journal of Educational Psychology   szaklapjában jelent meg, azaz illik átgondolni.

 tanulás

Egyáltalán nem biztos, hogy minél több házi feladatot kapnak a serdülők matekból és a tudományos tárgyakból, annál jobban teljesítenek  – derült ki az Amerikai Pszichológiai Társaság Journal of Educational Psychology című szaklapban megjelent tanulmányából.

A kutatás szerint egy órányi házi naponta még optimális, és a legjobb, ha a tanulók rendszeresen és egyedül csinálják a feladatokat. A spanyol University of Oviedo  kutatói megvizsgálták 7725  állami és magániskolát Spanyolország Asztúria tartományában. A tanulók átlagosan 13,78 évesek voltak, 47,2 százalékuk volt lány. A tanulókkal kérdőívet töltettek ki, azt kérdezték, milyen gyakran készítenek házit, és mennyi időt töltenek az egyes tárgyakkal. A kérdőív arra is rákérdezett, hogy egyedül vagy másokkal együtt készítették a házit, és ha utóbbi, milyen gyakran. A tudományok és a matematika területén elért eredményeiket standardizált teszten mérték le, a korábbi tudást az addigi jegyeken mérték.

A tanulmány szerint a tanulók átlagosan 1-2 órát foglalkoztak a házijukkal naponta. Azok a tanulók, akiknek a tanára rendszeresen adott fel házit, 50 ponttal többet értek el a standardizált teszten. Még több pontot értek el azok, akik egyedül oldották meg a feladatokat.

Az adatok alapján valószínű, hogy nem érdemes sok házi feladatot adni, viszont fontos rendszeresen. Az is kiderült, hogy 60 percnyi házi feladat ésszerű és hatékony – mondta Javier Suarez-Alvarez, a tanulmány társszerzője.

A tanárok által kiadott egy napra jutó házi viszont átlagosan kicsit több volt 70 percnél. Amint néhány tanár 90-100 perces házikat kezdett el kiosztani, a tanulók eredményei romlottak.

( Fotó: europress )