hirdetés

A Facebookon szervezett Nem leszek suliban akcióhoz csatlakozva február 29-én, hétfőn több ezer szülő nem fogja iskolába engedni gyerekét, ezzel fejezik ki a pedagógusok iránti szolidaritásukat. Az Emmi államtitkára a köztévében kérte a szülőket, hogy álljanak el a tiltakozástól.

nem leszek suliban

 

A Facebookon szerveződő eseményen keresztül arra kérik a szülőket, február 29-én ne engedjék a gyerekeiket iskolába. Az esemény oldalán úgy fogalmaztak a mozgalom szervezői, hogy ezt „első figyelmeztetésnek” szánják. Azt írták, „fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra és láthatóvá válik az is, hogy Mi, szülők szeretnénk-e a változást”.

Puskás Krisztina ötletgazda kiemelte, jelenleg 27 ezer követője van az eseménynek Facebookon, amit azért indított, mert úgy véli, a jelenlegi oktatási rendszer árt a gyerekeknek, ezért fel kell lépni ellene.

Hozzátette, a kezdeményezés célja azonos a kormány által kezdeményezett köznevelési kerekasztal alternatívájaként a múlt héten létrejött civil közoktatási platform céljaival, jót akarnak a gyerekeknek, ezt pedig az oktatási rendszer megváltoztatásával lehet elérni; egyeztettek érdekvédőkkel és készítettek jogi anyagokat, hogy ha valakit hátrányos megkülönböztetés ér a hiányzás miatt, akkor tudjanak segíteni.

Ercsei Krisztina, a civil közoktatási platform szóvivője kifejtette, fontosnak tartják a tárgyalást a mindenkori kormánnyal, de – véleménye szerint –- a kormány az összes csatornát elvágta, ahol értesülhetne az igényekről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára reggel a köztévében a szülők akciója ellen szólalt fel. Sipos Imre kiemelte: február 29., hétfő ugyanolyan tanítási nap, mint az év más napja. A magyar köznevelés minden intézménye ugyanúgy működik, az óvodák nyitva lesznek, az iskolákban lesz tanítás. A helyettes államtitkár minden gyereket arra kért, hogy menjen iskolába, szüleiket pedig arra, hogy engedjék el őket. Sipos Imre szerint a szülők véleménynyilvánítására országszerte rendelkezésre állnak különböző platformok, mint az iskolaszék vagy a köznevelési kerekasztal, aminek szülői szervezetek is tagjai.