hirdetés

Hatvan diák Lakitelken
2016-09-05 14:10

Mintegy hatvan diák részvételével műfordítói és országismereti táborok, valamint színházi műhely kezdődik ma a Lakitelek Népfőiskolán – közölték a szervezők.
lakitelek népfőiskolaA belarusz–magyar és magyar–belarusz, a kazah–magyar országismereti, valamint a mongol–magyar, az orosz–magyar és magyar–orosz műfordítói táborok keretében az adott ország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és külföldi egyetemek magyar nyelvet hallgató diákjai közösen fejleszthetik tovább nyelvtudásukat és szerezhetnek újabb ismereteket.

A szeptember 4. és 11. között zajló táborok résztvevői előadásokat hallhatnak az adott ország irodalmáról és kultúrájáról, továbbá szemináriumi foglalkozások keretében neves szakemberek irányításával ismerkedhetnek meg a műfordítás mesterségével és szakmai fogásaival, valamint nyelvgyakorlatokon vehetnek részt.

A 2012 óta megszervezett orosz–magyar műfordítói táborokban folyó műhelymunka eredményeként évről évre válogatás jelenik meg a programban részt vevő diákok színvonalas műfordításaiból. 2013-ban jelent meg a Visszatérés a Szojuzba, 2014-ben pedig az Idegen partokon címet viselő kötet.

A gyakorlott színházi rendezők és dramaturgok közreműködésével intenzív, drámapedagógiai módszeren alapuló Csehov orosz–magyar és magyar–orosz színházi műhelyt harmadik alkalommal szervezik meg. A drámatábor résztvevői egy egyfelvonásos darab betanulásán keresztül is fejleszthetik nyelvtudásukat.

A képzések térítésmentesek, a nyertes pályázók számára a szervezők – a Lakitelek Népfőiskola, a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány, valamint a Tolsztoj Társaság – a tábor teljes idejére szállást és étkezést biztosítanak.