hirdetés

Öt hátrányos helyzetű magyar fiatalokból álló csapat kapott ezer dollárt, valamint szakmai támogatást ahhoz, hogy megvalósítsa terveit az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! kezdeményezésének keretein belül. Az UNICEF 16 országban, köztük az Európai Unióban elsőként Magyarországon indította el új programját, amelynek célja, hogy az érintett fiatalok maguk azonosítsanak egy-egy, az életüket megnehezítő társadalmi problémát, majd kreatív helyi megoldást találjanak rá, aminek kidolgozásához és megvalósításához segítséget kapnak.   

 

rajtad-all-a-jovod-310 csapat 38 résztvevője jutott az országos verseny első budapesti fordulójába, ahol összesen négy napon keresztül dolgozhattak saját terveiken. Közülük most öt pályázat nyert anyagi és szakmai támogatást a folytatáshoz. A félelmek legyőzői (Hernádszentandrás, Pere) csapat a kirekesztés ellen indítana érzékenyítő kampányt, mert úgy érzik, hogy kortársaik gyakran a származásuk miatt bántják őket. A Lótuszok (Győr, Sopron) a gyermekotthonban szeretnének mentorprogramot indítani, így segítve a nagykorúsághoz közeledő fiatalok felkészülését az önálló életre. A Depriváció nyomán (Hevesaranyos) a meglévő közösségi házat fejlesztené, hogy a nehezebb körülmények között élő fiataloknak is lehetősége legyen a rendszeres tisztálkodásra, ruháik mosására és számos program gondoskodna arról, hogy ne legyenek a gúnyolódások célpontjai. A Mozaik (Szeged, Hajdúszoboszló, Győr, Kecskemét) mozgássérültek munkahelyi integrációját támogatná egy mobilapplikációval, míg a Mindenki egyért, egy mindenkiért! (Bükkszentmárton) csapata helyi romák képességfejlesztését segítené roma szakértők bevonásával.

Mind az öt nyertes pályázó 1000 dollárból, mentorok támogatásával és szakmai segítség bevonásával folytathatja a tervei életre keltését, a két legígéretesebb projekt pedig nemzetközi színtéren mérettetik majd meg, ahol a csapatok további anyagi és szakmai támogatást kaphatnak. A legjobb megoldások mintaként szolgálhatnak a világ fiataljainak milliói számára és remélhetőleg számos helyen hozzájárulnak majd a 24 év alatti korosztály boldogulásához.

A kezdeményezés egyik legfontosabb vonása, hogy nem felülről akarjuk megmondani, hogy melyek a rászoruló fiatalok problémái és mi segítene nekik, hanem az érintetteknek maguknak adjuk meg a lehetőséget, hogy megoldásokat találjanak – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

1,8 milliárd fiatal él a Földön, több mint valaha, közülük sokan pedig nem jutnak megfelelő oktatáshoz, lehetőségekhez és így felnőtté válva akadályokba ütköznek a munkaerőpiacon, ami gondot okoz a társadalom egészének is. A probléma globális, a megoldások azonban nagyon is lokálisak. Az elmúlt napokban magyar fiatalok mondták el, hogy mi akadályozza őket az előrehaladásban, majd ők kerestek és találtak lehetséges kiutakat a saját környezetükön belül. Szó esett olyan konkrét kérdésekről, mint a kirekesztés, a szegénység, a szennyezett, fertőző környezet és az iskolázottság hiánya. Reménykeltő látni, hogy ezek az ötletekkel és energiával teli fiatalok nem csak érzékelik a nehézségeket, de pontosan értik is a helyzetüket és akarnak együttes erőfeszítéseket tenni a közös problémák leküzdésére. Minden segítséget megérdemelnek ehhez. – mondta Mészáros.

A következő hetekben a csapatok tovább formázzák elképzeléseiket, pontos megvalósítási és kommunikációs tervet készítenek, a zsűri pedig februárban választja ki a két legmeggyőzőbb pályázatot, amely világviszonylatban is megmérettetheti magát. A Rajtad áll a jövőd! programját az UNICEF Magyarország valósítja meg, az EMMI, az Accenture és az OTP Bank támogatásával. Az Accenture szakmai partnerként is segíti a fiatalok munkáját. A Laptopszalon a technikai hátteret biztosítja.

 

A félelmek legyőzői videóját itt tekintheti meg: https://youtu.be/lsNZUyopQkc