hirdetés

Szegeden vezették be elsőként a kevésbé kockázatos magzati szűrést: a kromoszóma-rendellenességek kimutatásához szükséges mintát ezentúl nem hasfali szúrással, hanem vérvétellel veszik le a kismamáktól.

TerhesgondozásA Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központjában bevezetett új eljárás, az úgynevezett Veracity-teszt előnye, hogy a magzat számára nem jár vetélési kockázattal, és a várandós kismama számára is jóval kisebb megterhelést jelent a hagyományos vérvétel, mint a korábban általánosan alkalmazott hasfali szúrással történő mintavétel.

Az eljárás már a terhesség korai szakaszában, a 10. héttől hatékonyan alkalmazható. A teszt gyorsan elvégezhető, mivel az anyai vérmintának a vizsgáló központba érkezésétől számított 10 napon belül garantáltan megkapja a vizsgálati eredményt, ami más hasfali szúrást igénylő genetikai vizsgálatok esetén akár 2-3 hét is lehet.

A csaknem 100 százalékos érzékenységű Veracity-teszt a 21-es, 18-as, 13-as és a nemi kromoszómák (X és Y kromoszómák) esetleges rendellenességeit vizsgálja a magzatnál. Az anyai vérben található szabad DNS-szakaszokat elemzik, így képesek hatékonyan kiszűrni a magzat leggyakoribb genetikai rendellenességeit – olvasható az egyetem közkapcsolati igazgatóságának közleményében.