hirdetés

A herceg marad Nepálban. I. Erzsébet királynő unokája váratlanul meghosszabbította nepáli tartózkodását, hogy segítsen újjáépíteni egy helyi iskolát. Harry herceg jelenléte fontos Nepálban, hisz az angol hadsereg rettenthetetlen zsoldosait, a gurkhákat innen toborozzák.

harry nepál

A 31 éves herceg bejelentette, hogy az eredetileg ötnaposra tervezett látogatását megtoldja még hat nappal, hogy egy amerikai székhelyű jótékonysági szervezettel együttműködve segítsen újjáépíteni az egyik iskolát, amelyik a földrengésben megsérült. A munkálatok pontos helyszínét azonban nem árulta el az angol trónörökös.

Harry jelenléte Nepálban fontos, hisz a brit hadsereg zsoldosait évről évre innen, Nepálból toborozzák a skót katonatisztek. A gurkhákat vetik be szinte minden harci esemény előtt, ők azok , akik helyet csinálnak az érkező erőknek és nem ismerik a félelmet.

Harry Nepálban a gyermekházasságról szólva elmondta, hogy az oktatáshoz való jobb hozzáférés egyéni sorsokat, családokat, közösségeket és végső soron egész országokat képes megváltoztatni.

Kilépve az iskolából a lányok olyan képességek, tudás és önbizalom birtokában lesznek, amelyekkel javítani tudják saját és a környezetükben élők életét is – fogalmazott a herceg.

Ma világszerte 720 millió olyan nő él, aki 18 éves kora előtt ment férjhez. A fejlődő országokban élő lányok egyharmada 18, egykilencede 15 éves kora előtt megházasodik. A Girls Not Brides nevű csoport szerint Nepálban a lányok 41 százaléka megy férjhez, mielőtt elérné a 18 éves kort, ami az egyik legmagasabb arány a világon.

Nem fogjuk tudni megnyitni ezeket a lehetőségeket a fiatal nők és lányok előtt mindaddig, amíg nem tudjuk megváltoztatni minden család és közösség gondolkodásmódját. Ahhoz, hogy ezt elérjük, nem csak a nőknek kell felszólalniuk a lányok jogaiért – fogalmazott Harry herceg.

Szombati érkezése óta II. Erzsébet királynő unokája találkozott Nepál első női elnökével, Bidija Dévi Bandarittal és Khadga Praszad Oli nepáli miniszterelnökkel. A herceg a tavalyi földrengésekkor megsérült több száz éves örökségvédelmi helyszíneket keresett fel és találkozott a túlélőkkel is, akik közül sokan még mindig átmeneti menedékeken élnek.