hirdetés

A Tiszabői Általános Iskolában rendelték el a szokatlanul hosszú kényszerszünetet, mivel a kazán rögtön a fűtési szezon elején elromlott, ezért nem tudták biztosítani a törvényben előírt hőmérsékletet. Hétfőtől viszont újraindul a tanítás, 308 gyereknek kell behozni a háromhetes lemaradást.

Tiszabői Általános Iskola

 

Szabó István, a KLIK kunhegyesi tankerületi igazgatója elmondta, hogy tudtak arról, hogy elavult a fűtési rendszer az oktatási intézményben, ezért még a szezon kezdete előtt próbafűtés volt, amelynek során kiderült: az egyik kazán nem működik. A másik kazán azonban akkor még jó volt, és az is elegendő lett volna az iskola befűtéséhez ebben a tanévben. Ám, amikor októberben valóban el kellett kezdeni a fűtést, ez a másik kazán is kilyukadt. A szerkezeteket évtizedekkel ezelőtt készítették, már a gyártó cég sem vállalta a javításukat. A bontás során derült ki, hogy a rendszeresen végzett karbantartási munkálatokat nem végezték megfelelően, ezért mehetett tönkre mindkét berendezés. Maga a javítás is több százezer forintba kerül, az új kazán vásárlása pedig nagyjából 18 millió forintos költség.

A tankerületnek mostanra sikerült megjavíttatnia a kazánt, amit szombaton szállítanak vissza az iskolába, ekkor indítják újra, de már bejelentették: hétfőtől folytatódik az oktatás.

Szerencsére az iskolabezárás idejébe beleesett az egyhetes őszi szünet, így a diákoknak kéthetes lemaradást kell behozni. Persze sok szülőnek erre az időre is problémát jelentett volna a gyermek felügyeletének megoldása, de a tanulók számára az oktatók közreműködésével sportprogramokat, kirándulásokat szerveztek ebben az időszakban – mondta a tankerületi igazgató.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak fenntartóként egyébként elsősorban a karbantartás, állagmegóvás a feladata, a kunhegyesi helyhatóságnak azonban nincs elegendő kerete a fűtési rendszer teljes körű korszerűsítésére. Bruna László (Fidesz–KDNP), Tiszabő polgármestere úgy véli, hogy a jövőben hivataluk jobb gazdája lenne a Tiszabői Általános Iskolának, véleménye szerint még az egyházi tulajdonba való áthelyezés is megoldást jelenthetne a fenntartási problémákból eredő kényszerszünetek elkerülésére.