hirdetés

Remény Brazíliából. Egy édesanya ugyanis – aki méh nélkül született – úgy adott életet egészséges kislányának, hogy két évvel ezelőtt egy agyvérzésben elhunyt nő méhét kapta meg.

 

halott nő méhét transzplantáltákA 2016-ban végrehajtott operáció során egy 32 éves, Mayer–Rokitansky–Küster–Hauser (MRKH) szindrómával született nőbe ültették át egy 41 évesen elhunyt nő méhét. Az operáción áteső asszony addig joggal hihette azt, hogy sosem tud majd gyermeket szülni, mivel rendkívül ritka betegsége miatt nem fejlődött ki megfelelően a méhe és a hüvelye.

Az orvostudománynak köszönhetően ma mégis vér szerinti édesanyja lehet gyermekének. Az idáig vezető út nagyon összetett volt, az orvosok méhen kívül termékenyítették meg a petesejtet, majd mélyhűtötték.

Ezután került sor a műtétre, amely alatt a nő immunrendszerét gyógyszerekkel gyengítették le, nehogy kilökje a beültetett méhet. A transzplantáció, amely ráadásul Latin-Amerikában az első méhátültetés volt, hihetetlenül sikeres lett: az asszony hat héttel a beültetést követően már menstruált. Hét hónappal a műtét után az orvosok visszaültették a zigótát, majd 2017 decemberében, a terhesség 36. hetében császármetszéssel világra segítették a 2,5 kilós kislányt.

A halott donoroktól származó szervek széles körben megnövelhetik a kezelés elérhetőségét, és az eredményeink bizonyítékul szolgálnak arra, hogy ez a módszer jó opció lehet a meddő nők számára – mondta a kutatás vezetője, dr. Dani Ejzenberg.

Ez a beavatkozás azért orvostudományi mérföldkő, mert eddig csak olyan méhtranszplantációkat követett sikeres szülés, amelyek során élő emberekből operálták ki a szervet, általában egy családtagból.

A halottaktól átültetett méhek felhasználása azonban könnyebben hozzáférhetővé teszi a beavatkozást.

Korábban már tíz másik, halott donortól származó méhtranszplantáció történt világszerte, így az Egyesült Államokban, Csehországban és Törökországban, ám azokból az átültetésekből nem született élő gyermek. Az első – élő donorral történő – méhtranszplantációra 2013-ban került sor Svédországban. Azóta összesen 39 ilyen beavatkozást hajtottak végre, amelyeknek köszönhetően összesen 11 gyermek jött a világra.