hirdetés

Hátborzongató felfedezésben volt részük a kutatóknak lundi katedrálisban, mikor felnyitották az 1679-ben elhunyt svéd püspök, Peder Winstrup koporsóját. Már az egyházi méltóság földi maradványain is meglepődtek, ugyanis meglepően jó állapotban találták, mivel természetes úton mumifikálódott, de a testre helyezett apró kelmécskén képedtek el igazán, ami egy 5-6 hónapos újszülött csontjait rejtette. DNS-vizsgálattal igyekeznek kideríteni, van-e rokoni kapcsolat a két tetem között.

Lundi Dóm

 

A baba feltehetően házasságon kívül született, ezért megszenteletlen földbe kellett volna temetni, valaki azonban a püspök temetését használta fel arra, hogy a koraszülött magzatot megszentelt földbe temethesse – idézte Per Karstent, a Lundi Egyetem történelmi múzeumának igazgatóját a Kathpress katolikus hírügynökség.

Peder Winstrup (1605-1679) holtteste egyike Európa legjobb állapotban megmaradt múmiáinak. Szakállas arca bár beesett és összezsugorodott, arcvonásai még mindig jelentős hasonlóságot mutatnak a korabeli portrékkal. A koporsót korábban több alkalommal is felnyitották, és száz éve készült egy fekete-fehér fotó a különösen jó állapotban megmaradt testről és szinte tökéletesen megőrződött ruháiról. A korábbi vizsgálatok előtt a szakértők szerint valószínűleg azért maradhatott rejtve a baba holtteste, mert a koporsót félig kitöltő növények alatt feküdt.

A koporsót ezúttal azért nyitották fel, hogy korszerű technikákkal vizsgálják meg a tetemet.

Szakértők szerint a püspök tüdőgyulladásban hunyt el számos fájdalmas és hosszan tartó betegsége, köztük köszvény, ízületi gyulladás, epekő és TBC után. A püspök jólétben élt, tehát sok kortársával ellentétben hozzáfért cukorhoz, ami miatt számos fogát elveszítette.

A kutatók meglepetésére kiderült, hogy Winstrup testét nem balzsamozták be, hanem természetes úton száradt ki. A püspököt egy gyógynövényekkel, például borókával és ürömmel töltött derékaljon és komlóval tömött párnán temették el, amelyek a szakértők feltételezése szerint nemcsak elnyomták a szagokat, hanem segítettek abban is, hogy ilyen jó állapotban maradjon meg a test. A ruhák, köztük a selyem püspöki gallér és a bőrkesztyűk, bár megfakultak, tökéletes állapotban vannak.

A további vizsgálatok után a tervek szerint a földi maradványokat együtt újratemetik.

 

MTI