hirdetés

A szorongó, túlhajszolt vagy depressziós szülő gyereke az átlagnál többször lesz beteg – derült ki a Rochesteri Egyetem vizsgálatából. A stresszes anyáknak és apáknak azonban nem kell a kutatás miatt aggódniuk, a gyerek immunrendszere gyorsan reagál a harmonizált otthoni környezetre.

szülő gyerekkel kórházban

 

Azt már korábban is tudtuk, hogy a stresszes életmódot az immunrendszer is megsínyli, az érintett fogékonyabb lesz a fertőzésekre és egyéb betegségekre. Azonban a rochesteri kutatás mutatta ki először, hogy ezek a negatív egészségügyi hatások áttolódhatnak a gyerekre.

A Mary Caserta vezette kutatócsoport 169 gyerek szüleit vizsgálta három éven keresztül. Feljegyezték a gyerekek összes betegségét, majd a szülőket hat hónapos pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá.

Kiderült, hogy jelentősen betegesebbek a stresszes szülők gyerekei. Megmérték a gyerekek vérében az immunsejtek számát, és megállapították, hogy a stresszes szülők csemetéinél a szint megemelkedett.

A stressz és az egészségi állapot összefüggésével foglalkozó David Jessop szerint további, hosszú távú kutatások szükségesek annak megállapítására, milyen azonnali közvetlen hatással jár a stressz, és milyen gyorsan gyógyulnak meg a gyerekek, ha a szülők nyugodtabb periódust élnek át.

Az eredményeket a Brain, Behavior and Immunity című szaklapban publikálták.