hirdetés

Amerikai kutatók 341 gyermeket gyermeket vizsgálva rájöttek, hogy azok a kicsik, akiknek az anyukája a terhesség alatt több mint két adag alacsony higanytartalmú halat fogyasztott, jobb eredményt értek el a beszédkészségre és vizuális képesség tesztelésére irányuló vizsgálatokon. A kutatást a tudósok 3 éves gyermekekkel végezték.

halétel

Ugyanezen tesztek eredményei ugyanakkor rosszabbak voltak azoknál az óvodásoknál, akiknél az anyuka vérében a terhesség alatt magas higanytartalmat mutattak ki. A várandósság alatt rendszeres halfogyasztóknál pedig ez a magas higanytartalom jellemzőbb volt.

A tanulmány kimutatta, hogy bár a hal egészséges az agynak, de terhesség alatt az alacsony higanytartalmú hal fogasztása kedvezőbb.

Az olyan olajos halakban, mint a tonhal, a lazac és a szardínia, megtalálható az omega-3 zsírsav, amely fontos a magzati és a gyermeki agy fejlődéséhez. A gond az, hogy az olajos hal viszont nagyobb valószínűséggel tartalmaz higanyt, azaz olyan vasat, amely mérgező az agysejtekre, elsősorban a magzatoknál és a kisgyerekeknél.

A terhes nőknek ajánlatos elkerülni többek között a cápa, a kardhal és a királymakréla fogyasztását, ezek ugyanis több higanyt tartalmaznak, hiszen ők maguk halakkal táplálkoznak. Az omega-3 zsírsavban gazdag, de higanyban szegény halak a konzerves tonhal és a kisebb olajos lazac. A tőkehalhoz hasonló fehér húsú halak viszonylag kevést higanyt tartalmaznak, de túl sok omega-3 zsírsav sincs bennük.

Amerikai egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy a terhes nők hetente ne egyenek többet két adag halnál.