hirdetés

A magyarok harmada szegény, ezekben a családokban sokszor a gyermek gyógyszerére nem jut pénz. Egy, még az idén életbe lépő rendelet ezen a helyzeten kíván segíteni, hamarosan 50 százalékkal kerül kevesebbe az 5 év alatti kisgyermekek antibiotikuma.

gyogyszerek

 

Az eddigi 25-ről 50 százalékra emelné az antibiotikumok tb-támogatását az 5 év alatti gyermekeknél az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ezzel könnyítenék meg a kisgyerekes családok egészségügyi kiadásait – tudta meg az Inforádió.

A KSH tavaly közzétett háztartások életszínvonalát vizsgáló jelentése szerint a magyarok csaknem 30 százalékát fenyegeti szegénység. Ahol sok a gyerek, még nagyobb a gond. Az egyszülős, többgyermekes családok több mint kétharmada szegény. A KSH adatközlése arra is kitér, hogy 2014-ben egy egyszemélyes háztartásban évi 844 ezer forint volt a relatív jövedelmi szegénységi küszöb.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Inforádiónak úgy nyilatkozott: a szegény családok anyagi okokból gyakran nem tudják kiváltani a beteg gyerekek gyógyszereit. Úgy véli, hogy nemcsak az antibiotikumok tb-támogatását kellene emelni, de meg kellene könnyíteni a hurutos vagy járványos betegségekre használható egyéb gyógyszerekhez való hozzájutást is.

A minisztérium előterjesztése szerint nagyjából 80-100 ezer gyerek antibiotikumai válhatnak olcsóbbá, a rendelet valószínűleg még ebben az évben életbe lép.

A jelenlegi gyermekellátási rendszer más szempontból nehézséget jelent a rossz anyagi helyzetben lévő családok számára, ugyanis sok hátrányos helyzetű településen még gyermekorvos sincs.