hirdetés

Apple, Daimler, Lenovo, Microsoft, Samsung – ez csak pár név azon óriásvállalatok sorából, akik nem tudják beazonosítani a kínai beszállítóktól érkező kobalt pontos származási helyét. Az átmenetifémet a Kongói Demokratikus Köztársaságban sokszor gyermekmunkával termeltetik ki veszélyes körülmények között.

gyermekmunka Kongó

 

A kobaltot az elektronikai és az autóipar használja nagy mennyiségben a lítiumion akkumulátorokhoz. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet felszólította a kobaltfelhasználó cégeket, hogy nézzenek alaposabban utána, beszállítóik tiszteletben tartják-e az emberi jogokat.

Egy 16 nagyvállalatot – köztük az Apple-t, a Daimlert, a Lenovót, a Microsoftot és a Samsungot is – érintő felmérés szerint a nemzetközi cégek általában véve képtelenek megmondani, honnan származik a hozzájuk Kínából érkező lítiumion akkumulátorokban használt kobalt.

Az Amnesty adatai szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság biztosítja a világ kobaltkitermelésének több mint a felét. Az átmenetifém központi lelőhelye az afrikai ország délkeleti részén, Katangában található. Bár néhány nagyobb csoport kezében van a kobaltkitermelés monopóliuma, több tízezer illegális kobaltbányász dolgozik nem megfelelő higiéniás és biztonsági körülmények között, köztük gyerekek is. Ők sokszor kőkorszaki eszközökkel, életüket fillérekért kockára téve bányásznak a szűk föld alatti járatokban.