hirdetés

Nem, ez még nem Magyarországon történt, a román adóhatóság küldött felszólítást közel 11 ezer gyereknek címezve, hogy tegyenek eleget járulékfizetési kötelezettségüknek.

 gyerek abakusz

Romániában két megyében is  Agres és Alba megyében küldött a gyerekeknek címzett értesítést az adóhivataltól amiatt, hogy „nem fizették ki” egészségügyi hozzájárulásukat „jövedelmük”, azaz a gyermekpénz után – adta hírül a román közszolgálati televízió, a TVR.

A háttérben valószínűleg szoftverhiba rejlik, amely jövedelemnek, így adókötelesnek értelmezte a gyermekpénzt, a minden 18 év alatti román állampolgárnak biztosított havi 42 lej (2.800Ft) zsebpénzt, amiből az értesítő szerint 39-et (2.600Ft) egészségügyi járulékként kötelesek befizetni.

Az adóhatóság később közleményben pontosította, hogy a felszólítás azokra a kedvezményezettekre vonatkozott, akik nem vették fel készpénzben a bankszámlára kapott gyermekpénzt, az ANAF pedig az ez után felhalmozódó kamat után járó adót akarta behajtani.

Az értesítést, így csak azok nevére küldték ki, akik bankszámlára, és nem a postán keresztül kapják a gyermekpénzt. A kifizetési felszólítás 2012-re vonatkozott, az Argeş megyei gyermekeknek – akik közül többen fogyatékkal élő kiskorúak – összesen 468 lejt (azaz 31.500 forintot)  kellett volna befizetniük.

Az Arges megyei adóhivatal képviselői azt ígérték, a mihamarabb tisztázzák az ügyet.

Az ANAF szerint a rendellenességet szoftverhiba okozta, amely nem vette figyelembe, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a kiskorúak minden adó kifizetése alól mentesülnek. Az országos hatóság még szerdán körlevélben szólította fel területi irodáit, hogy azonnal függesszenek fel a gyermekpénzekkel kapcsolatos minden kifizetési eljárást.

Victor Ponta ennek ellenére a szerdai kormányülésen úgy fogalmazott: név szerint kíváncsi azokra az adóhatósági alkalmazottakra, akik felelősek az ügyben, és elvárja, hogy a hivatal vezetői – a további hasonló esetek elkerülése érdekében – súlyos szankciókat rójanak ki.

„Ideje végleg gátat szabni az ilyen figyelmetlenségeknek – hogy ne mondjak ostobaságot. A felelősök nevében is elnézést kérek az érintett gyermekektől és szülőktől” – fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta: az adóhatóságnak és a pénzügyminisztériumnak legkésőbb a csütörtöki nap folyamán tisztáznia kell a helyzetet.