hirdetés

Két tizenéves fiú indított kárpótlási pert a malajziai légitársaság és a kormány ellen. A fiúk édesapja a márciusban eltűnt MH370-es járat utasa volt.

maláj gép

 

A légitársaságot vádolja apja elvesztéséért a tizenhárom éves Jee Kinson és a tizenegy éves öccse, Jee Kinland. Szerintük a Malaysia Airlines mulasztást követett el, amikor nem tett meg mindent a repülőgép biztonságos útjának garantálása érdekében. A pert indító fiatalok a légitársaságon kívül négy felelőst is megneveztek: a polgári repülési hivatalt, a bevándorlási hivatalt, a malajziai légierőt és a kormányt. A fiúk vádja, hogy mindannyian mulasztást követtek el, ami a járat lezuhanásához vezetett.

 

A Kuala Lumpur-i legfelsőbb bíróságnál benyújtott keresetet nem csak az elszenvedett lelki és érzelmi fájdalmakkal, hanem a szülői támogatás és gondviselés elvesztésével is magyarázzák. A papírok alapján az édesapa, Jee Jing Hang internetes üzletével havi 5200 dollárnak megfelelő összeget keresett. A követelt kárpótlás összegét egyelőre nem közölték.

 

Jeremy Joseph, repülési ügyekre szakosodott ügyvéd szerint a légitársaság a polgári repülés nemzetközi szabályait rögzítő Montreali Egyezménynek megfelelően legfeljebb 175 ezer dolláros kártérítésben részesítheti a két fiút. A többi megvádolt hatóság esetében nem lehet biztosat mondani, ugyanis az ügy precedens nélküli.

 

Több kínai áldozat hozzátartozói is ügyvédet fogadtak, de még nem indítottak pert. Malajziában nehéz pert indítani úgy, hogy a gépet még mindig nem találták meg, így a bizonyítékok hiányosak. A márciusban lezuhant MH370-es járat utasainak kétharmada kínai állampolgár volt. A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó gépével március 8-án a Dél-kínai-tenger felett repült, fedélzetén 227 utassal és 12 fős személyzettel. A Boeing 777-200-as típusú repülőgép az Indiai-óceán felé vette útját, ahol végleg eltűnt. Roncsait azóta hasztalan keresik az Indiai-óceán mélyén