hirdetés

Egy tonna italosdoboz begyűjtésével írnák be magukat a Guinnes-rekordok könyvébe a budapesti gyerekek, ehhez 30-35 ezer kartont kell beszerezniük. Június 3-án a Millenárison dől el, hogy sikerrel járt-e az akciójuk.

Recycling

 

Guinness-rekordot szeretnének felállítani az italos kartonok újrahasznosításából budapesti gyerekek, a rekordhoz egy tonna tejes és üdítős doboz összegyűjtése szükséges, ami 30-35 ezer kartont jelent.

A kezdeményezés nyitott, ezért már reggel 10-től fogadják a kiöblített, lapított tejes és üdítős kartonokat a helyszínen. Délután egy órától pedig már élesben megy a gyerekek környezetvédelmi kísérlete. A szervező az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés.

Az italos kartonokat sokféle módon lehet újrahasznosítani, mivel a darálás során a dobozokon lévő műanyag összeragasztja a szemcséket, így készülhet belőlük bútorlap, elválasztó fal – mondta Baka Éva, a szervező Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés elnöke. Ha vizes oldással kiveszik a műanyagot és az alumíniumot, az így készült merített papírból tojástartó, higiéniai papír, akár plakát is előállítható, mivel nagyon jó minőségű ez a papír – tette hozzá.

A lényeg, hogy lapítunk, nem fontos kiöblíteni a dobozokat és a kupak is marad hat rajta – fogalmazott az IKSZ elnöke. A rekordkísérlet célja, hogy felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre, és a kartondobozok a manapság hasznosított 20-23 százalékánál több kerüljön a gyűjtőedényekbe.

(Esti Újság -MTI)