hirdetés

Egyre több diák púpos vagy gerincferdült manapság, a fő ok már nem a nehéz iskolatáska, hanem az állandó okostelefonozás.

okostelenonozó gyerekek

 

Már a hétéves diákoknál megfigyelhető, hogy az órákon át tartó okostelefonozás vagy a tablet fölé görnyedés gerincferdülést, csigolyadeformációt és púpos hátat okoz.

A Telegraph lapnak nyilatkozó brit csontkovács felhívta a figyelmet, hogy aggasztó mértékben nőtt az ilyen betegségek száma, a jelenségnek már nevet is adtak: SMS-nyak.

Rendkívül sok iskolás panaszkodik fejfájásra, de emiatt még nem fordulnak orvoshoz, pedig ennek oka gyakran az, hogy hosszú órákon át természetellenes testtartásban hajoltak a kütyük fölé.

„A normális görbület helyett hátrafelé ívelés látható, ami fej-, nyak- és hátfájást okozhat, a deformitás végeredményben maradandó gerinckárosodáshoz vezethet, de még pszichoszomatikus tüneteket is kiválthat, szorongást vagy akár még depressziót is” – állítja a lapnak nyilatkozó orvos, James Carter. Azt is elmondta, hogy az ezzel diagnosztizált betegek fele kisiskolás vagy tizenéves volt.

Az elektronikai eszközök ágyban vagy kanapén való használatát a szakember kerülendőnek tartja, az az ideális, ha asztalnál megfelelő gerinctartást biztosító széken ülve a képernyőt szemmagasságban elhelyezve használjuk a számítástechnikai eszközöket.

Azonban az adatok szerint, az átlagosan napi 3 órában netező és videojátékozó gyerekeknél a gerincbántalmak elkerüléséhez ez sem lehet megoldás, mivel az órákon át statikus helyzetben való testtartás természetellenes csontozatunk számára. A legfontosabb, hogy felhagyjanak a mozgásszegény életmóddal, a rendszeres sportolás elengedhetetlen a fejlődő szervezet számára, a gerincbetegségek elkerülésére – tanácsolja a csontkovács.