hirdetés

Panaszkodnak Baranyában, hogy többen is úgy vannak hatósági házi karanténban Pécsett, hogy a családtagjaikat nem kötelezték otthonmaradásra. Rossz hírünk van ez a módi Budapesten is. Nos picit olyan magyaros ez a kontakt kutatás nekünk, és a régi idők filmjei jutnak az eszünkbe, mint a Tanú.

 

Pécsen borzólja a kedélyeket, hogy a karanténba kerülő gyerekek családtagjai szabadon járhatnak kelhetnek a városban.
Az egyik tanítványom bejelentette, hogy az egyik családtagjuk otthon van karanténban, de még őt sem tesztelték, emiatt azt sem tudni, hogy fertőzött-e, de a család többi tagja nyugodtan járhat dolgozni, vagy épp iskolába. -mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője

A probléma nem egyedik. Egy neve elhallgatását kérő pécsi egészségügyi dolgozó is megfertőződött, és bár ő karanténban marad, a vele egy háztartásban élők folytathatják mindennapi életüket.

Jeleztük az iskolák, óvodák felé, háziorvosok felé, majd két nap után felhívott bennünket az ÁNTSZ, és a hölgy kérdezte a dolgokat, hogy ki, hogyan, merre lakik és mi mondtuk, hogy egy címen lakunk a fertőzöttel. Akkor mondta, hogy rendben, a fertőzött marad otthon házi karanténban, mi meg mehetünk ugyanúgy tovább dolgozni, iskolába, óvodába – magyarázta.

Budapesten is ez a bevett módi, azaz eljárás. Pontosabban az a személy, aki nem pozitív de szoros kontaktusba került egy beteggel annak a karantén kötelező. Azonban a családjának már nem. Igaz a karanténra kötelezett személy külön evőeszközölet kell, hogy használjon és lehetőleg a WC-t sem használhatja más. Az is picit fura, hogy a kontaktkutatás során nem kérdezik a hatóságok, hogy hány fő él a családban, van-e idős és, hogy milyen az ingatlan elosztása. Sőt a családtagok mehetnek vígan, mint akiknek semmi félnivalójuk nincs. Az is picit érthetetlen, ha van egy beteg, aki szoros kontaktban volt mondjuk több személlyel azokat le sem tesztelik, akkor sem, ha karanténba küldik őket.

Kollegánknál a fentebb leírtak alapján történt a kontakt kutatás és a karantén elrendelése is, amiről csak az ötödik napon kapott elektronikus határozatot.

( T.E.)