hirdetés

Fülöp, a túlélő gólya bírja a havat, a fagyokat, és sehova nem megy. Igazi túlélő. Fülöp a fajtársaitól eltérően nem kel útra a tél beköszöntével, és így nem teszi meg a több ezer kilométeres vándorutat évről évre. Fülöp tíz éve él így itt Magyarországon.

fülöp a gólya

A tizedik telet tölti Fülöp, a fura gólya az Aggteleki Nemzeti Park területén. Volt, hogy akadt társa, például tavaly, de leginkább magányosan vészeli át a teleket. Megesett már, hogy a mínusz 20 Celsius-fokos hideg sem késztette indulásra, úgyhogy az idei tél egyelőre nem kihívás neki.

Fülöpnek egyébként tényleg komoly rutinja van, ha túlélésről van szó. A madárról kiderült, egy kis hideggel nem igazán lehet zavarba hozni. Pontos terve is van a nehezebb napokra.

Ha épp élelem híján van, a szeméttelepen csipeget egy keveset, majd lemegy a folyóhoz, ahol a komp van, mert ott nem fagy be a víz. Iszik egy kicsit, de mivel elázik a csőre és a lába, valami meleg helyet keres magának. Ilyenkor szokta kiszúrni magának a kéményeket, ahol megszárítkozik, majd elrepül a fészkéig, és meghúzza magát – folytatta Serfőző József, a nemzeti park illetékese.

Fülöp egyébként 2006 óta lakik a Bodrog folyó mentén, az eltelt tíz évben minden telet itthon töltött. 2003-ban született, fiókaként egy olasz gólyakutató jelölte meg Spanyolországban, az Ebro folyó völgyében. 2008 októberében Kenderesen is látták, ez volt az ismert legtávolabbi „kirándulása”, de a telet akkor is Bodrogkeresztúron töltötte. Ebből kiszámítható, a madár légvonalban 1905 kilométert tett meg szülőhelyétől, majd kiszúrta magának Bodrogkeresztúrt, ahol máig él.

A közkeletű hiedelmmel ellentétben nem a hideg, hanem az élelem hiánya hajtja el a költöző madarakat.

Fülöp kiokoskodta, hogy ez neki nem lehet probléma, az enyhébb teleknek köszönhetően Magyarországon is talál magának elég élelmet. Így viszont semmi értelme hosszú útra kelnie – magyarázta Serfőző József.

(Forrás: Origo–Esti Újság)