hirdetés

Veszélyes bébikompokat talált a fogyasztóvédelem. Már régóta feketelistán szerepel több gyermekeknek szánt járássegítők. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) mechanikai és villamos laboratóriumában végezett tesztsorozat után megállapították, hogy sok ilyen eszköz könnyen felborul, becsípheti a baba ujját és ruháját, így akár fulladásos halált is okozhat. 

A habszivacs peremű járókák között pedig volt olyan, amelyekből egy gyerek képes lehet kisebb darabokat kiharapni, ami rosszabb esetben szintén fulladáshoz vezethet. A veszélyes termékek megvásárlásának esélyét csökkenti, ha a szülők olyan szaküzletbe térnek be, ahol az eladók is felkészültek, és segítséget tudnak nyújtani a választáshoz. Fontos a fogyasztói tudatosság és odafigyelés is, hiszen ezeken az árukon nem kevés figyelmeztető feliratnak, illetve használati utasításnak kell lennie, amelyek a biztonságos használatot segítik elő.  A letiltott, balesetveszélyes termékekről fényképes lista van a fogyasztóvédelmi hatóság internetes oldalán.

A bébikomp és a babáknak szánt járássegítő eszközök régóta vita tárgyát képezik. A gyógypedagógusok szerint legjobb, ha a szülők nem a járás elősegítésére, hanem csupán játék céljából, a gyermek szórakoztatására alkalmazzák ezeket.