hirdetés

Szakértők szerint a legtöbb nő valójában azért halogatja az anyaságot, mert fél, hogy nem tud tökéletes anya lenni. A megkérdezettek többsége arra hivatkozik, hogy fogalma sincs, hogyan tudna egyensúlyozni a munkahelye és a családi élete között, ezért nem mer szülni.

terhesség-kiskegyed

Van, akit az aggaszt, hogy ha gyerek mellett dolgozni fog, megbélyegzik, hogy csak félidős anyaként funkcionál, mások azon aggódnak, vajon meg tudnak-e majd felelni a rokonság által támasztott elvárásoknak. A Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat (BPAS) által készített felmérésből továbbá az is kiderült, hogy sokakat egyszerűen az akadályoz meg a gyerekvállalásban, hogy még nem találták meg a nagy Őt, akinek szívesen szülnének, mások viszont azért várnak, mert még nem érzik késznek magukat, vagy nincs saját otthonuk, netán az anyagiak nem állnak rendelkezésükre.

A hivatalos adatok szerint Angliában a születések több mint negyven százalékánál az anya 30 éves vagy annál idősebb. A mostani felmérésben több mint ezer olyan 20 és 40 év közötti nő vett részt, akik szeretnének gyereket. A megkérdezettek 71,3 százaléka bevallottan azért halogatja az anyaságot, mert fél, hogy nem lesz elég tökéletes anya, a többiek vagy a rokonok elvárásaitól tartanak, vagy attól, hogy megszólják őket, ha gyerek mellett tovább dolgoznak majd. 46 százalék arról panaszkodott, hogy a megfelelő apára várnak, 50 százalék a pénzét kevesellte, 49 százalék túl nagy felelősségnek tart egy gyereket.

Clare Murphy, a BPAS munkatársa fontosnak tartaná, ha ahelyett, hogy folyton arra hívjuk fel a figyelmet, milyen veszélyes időskorban gyermeket vállalni, inkább abban segítenénk a nőket, hogy az anyaság mellett megtarthassák munkahelyüket, hiszen – amint az a felmérésből kiderült – a legtöbben a gyerek mellett sem akarják feladni karrierjüket.

(Fotó: Kiskegyed)