hirdetés

Pánikba esett egy Twitter-felhasználó és egy felkavaró képet is kitett, amelyen a jeladóval felszerelt atlanti-óceáni fehér cápákat követik. Nos ezen közel 100 fehércápa látható az USA keleti partjainál.

 

A bejegyzés futótűzként terjedt, hatezer megosztást és 53 000 lájkot kapott. Cápák gyülekeznek a keleti partnál – írta a Punished_stu nevű felhasználó.

„Időnként belépek, hogy ellenőrizzem, hogy a legközelebbi fehér cápa legalább kétezer mérföldre van” – tette hozzá egy későbbi bejegyzésben.

A követőket megjelenítő Ocearch weboldal igyekezett megnyugtatni a kedélyeket.

Jelenleg az Atlanti-óceán északnyugati részén élő fehér cápákat tanulmányozzuk, akik Kanada és az Egyesült Államok keleti partjainál élnek. Ez az oka, hogy sok jeladós cápa van ezen a területen. 83 fehér cápát láttunk el jeladóval – mutattak rá.

A Kaliforniai Egyetem cápalaborjának igazgatója, dr. Christopher Lowe elmondta, hogy a víziragadozó-észlelések „rettentően ritkák”, és a klímaváltozás lehet az oka, hogy a cápák a partok közelében tartózkodnak:

Ez nem nagyon szokatlan, mivel a cápák legtöbbjét a partok közelében fogták el és látták el jeladóval. Habár ez az a időszak, amikor a kisebb cápák melegebb, déli vizekbe vándorolnak. Ez a jelenség tehát a klímaváltozás miatt megváltozó óceáni körülményeknek is betudható.

A New York Post jelentése szerint idén a floridai partoknál is több cápát észleltek, amikor 2020 után az emberek nagyobb számban visszatértek a tengerpartokra.

( Predrag)