hirdetés

Komoly változás Texasban. A 21 évesnél idősebb diákok ugyanis rejtve, de tarthatnak maguknál pisztolyt, amit a kormányzó, Greg Abott hagyott jóvá. A törvény sokakban aggályokat vet fel. A magánegyetemek és a neves intézmények a törvény életbe lépése ellenére tiltják a fegyver viselését továbbra is az intézményeikben.

gyerek fegyverrel

Texasban életbe lépett az a törvény, amely engedélyezi, hogy a 21 évesnél idősebb diákok az egyetemeken rejtve ugyan, de viselhessék fegyverüket. A diákok eddig semmilyen módon nem viselhettek és vihettek be fegyvert a felsőoktatási intézményekbe. Az új törvényt a republikánus kormányzó, Greg Abbott írta alá, aki maga is elkötelezett támogatója a diákok fegyverviselésének. Ezzel a déli Texas a nyolcadik szövetségi állam, ahol a felsőoktatási intézményekben a diákok rejtve ugyan, de fegyvert hordhatnak maguknál.

A törvény életbe lépésének időzítése sem véletlen. Éppen ötven évvel ezelőtt történt a Texasi Egyetemen az a tömegmészárlás, amely tizennégy halálos áldozatot követelt. Az akkori gyilkosságokat egy huszonöt éves volt tengerészgyalogos, Charles Whitman követte el, aki további negyven embert megsebesített Austinban, az állam fővárosában. Az Egyesült Államokban ez volt a kor egyik meghatározó tragikus eseménye,é s az első tömegmészárlás, amelyet a televíziós állomások is közvetítettek.

A hétfőn életbe lépett új törvény értelmében csak huszonegyedik életévüket betöltött diákoknál lehet fegyver, kizárólag pisztoly, amelynek viselése engedélyhez kötött. A hallgatók nemcsak az egyetemi épületekben, hanem az előadótermekben, illetve az osztálytermekben is maguknál tarthatják pisztolyukat.

Sok oktató és az egyetem elnöke, Gregory Fenves is húzódozott a törvénytől, mondván, hogy a fegyverviselés megnehezítheti, sőt, akár veszélyessé is teheti az egyetemi mindennapokat, hiszen a fiatalok bármilyen vitája lövöldözésbe fordulhat. A múlt hónapban három professzor még pert is indított, hogy megakadályozza a törvény életbe léptetését, ám Ken Paxton, Texas állam republikánus igazságügyi minisztere szerint a törvény abszolút alkotmányos.

A magánegyetemek ugyanakkor megtehetik, hogy nem élnek a törvény adta lehetőséggel, és az állam legtekintélyesebb magánintézményei nem is vezetik be a fegyverviselést, arra hivatkozva, hogy ez éppen ellentétes hatást vált ki, és nem biztosítja a diákok – és a tanárok – biztonságát.

(Forrás: vs)