hirdetés

Hatással van a család anyagi helyzete a gyerekek tévénézési szokásaira, a kevésbé jómódú szülőkkel rendelkezők több időt töltenek el a képernyő előtt – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálatából. A felmérés arra is rámutatott, hogy Európában a magyar gyerekek átlag feletti tévéfogyasztóknak számítanak.

gyerekek tévézés

 

A magyar gyerekek szabadidejükből több mint három és negyed órát ülnek a képernyők előtt, a hétvégi napokon ez a négy órát is meghaladja. Tőlünk nyugatabbra élő nemzetekhez hasonlóan az angol kiskorúak is egy órával kevesebbet fordítanak tévézésre. A gyerekek körében magas nézettségi adatnak számító heti 22 órát az amerikai 2-11 éveseknél mérték, a magyar hasonló korú kicsik ennél hetente 4 órával többet követték az adásokat.

Hétköznaponként délután háromtól kezdenek tévézni, hétvégenként pedig már reggel hatkor bekapcsolják a készüléket, délelőtt tíz órára pedig a 4-17 évesek negyede ül a televízió előtt.

Legnézettebb műsoraik közt a valóságshow-k  és a sorozatok szerepelnek, bár jócskán a célcsoport korhatára alatt vannak.

 

A szegényebb családokban többet tévéznek

Mire egyre gyakoribbak lettek a többképernyős háztartások a számítógép és az internet rohamos terjedése miatt  1 órával kevesebb időt szentelnek tévézésre azok, akik ezt az időt a világháló böngészésére is tudják fordítani. Ahol más eszközök is rendelkezésre állnak, mint például a videójáték, DVD, PC, notebook, tablet a gyerekek a szórakozásra szánt szabadidejük egy részét inkább a kütyük használatával töltik.

A felmérésből kiderült, hogy a gyermekek képernyőfogyasztására a család anyagi helyzetével fordítottan arányos. Az alapfokú végzettséggel bíró, fizikai munkát végző szülők gyerekei átlag feletti időt fordítanak tévénézésre.

Akiknek családjában felsőfokú végzettségű, értelmiségi csoporthoz tartozó, szellemi munkát végző felnőtt él, közel egy órával kevesebbet tévéztek. Az alacsony státuszú, maximum közepes vásárlóerővel bíró felnőttekkel élő gyermekek az átlaghoz képest legalább fél órával többet tévéztek, mint a jobb körülmények között élő társaik.

Átlag alatt néztek tévét azok a kiskorúak, akik családjában rendelkezésre áll autó, nyaraló, telek, vagy akár az elmúlt két évben jártak külföldön.

A javak fogyasztása is hatással van a képernyő előtt töltött időre, akik tavaly moziban, színházban, múzeumban vagy klasszikus koncerten jártak, vagy könyvet vettek, akár fél órával is kevesebbet tölthettek a készülékek előtt.

 

(NMHH felmérés)