hirdetés

Ajjaj, az energiaitalok felboríthatják a hormonháztartásunkat. Drasztikusan növelik a vérnyomást. Azaz szívbetegeknek pont nem jó. Legújabb kutatások szerint egyetlen energiaital elfogyasztása olyan betegségeket válthat ki a fiatal, egészséges felnőttek szervezetében is, mint a magas vérnyomás vagy a hormonháztartás felborulása.

energiaital

Egy doboz energiaital elfogyasztása a fiatal felnőttek 74%-ánál növelte meg noredralin hormont (pozitív izgalmi állapotért felelős hormon, ami függőséget válthat ki – a szerk.), ami egyebek mellett magas vérnyomást okoz – magyarázta dr. Anna Svatikova, a minnesotai Mayo Klinika kardiológusa.

A kutatás vezetője, aki hozzátette, a noredralin 30%-kal magasabb értéket produkált azoknál, akik igazi energiaitalt fogyasztottak, mint, akik „hamisat”.

A „hamis energiaital” – amit a vizsgálatban résztvevőkkel itattak – ugyanannyi cukrot, kalóriát tartalmazott, mint az igazi, de természetes stimulánsoktól mentes volt; tehát nem volt benne koffein, taurin, guarana, ginszeng és máriatövis-kivonat.

A tanulmányból az is kiderült, hogy az energiaitalt fogyasztó felnőttek megérezték vérnyomásuk emelkedését.

A legnagyobb gond az, ha az egészséges emberekre ilyen hatással van az ital, akkor azok, akiknek eleve magas a vérnyomásuk, még nagyobb veszélynek vannak kitéve: a szívroham és a stroke kockázata őket még inkább érinti – mondta Svatikova.

Korábbi vizsgálatok már alátámasztották egyébként azt, hogy az energiaital nemcsak drasztikus vérnyomás-növekedést okoz, de a hormonháztartást is befolyásolja.

A nemrégiben végzett kísérlet kimutatta, az ital 30 perc alatt felviszi a vérnyomást, illetve a norephrine elnevezésű hormont, ami csak az extrém stresszes helyzetekben képes ekkora növekedést produkálni.

A vérnyomásra gyakorolt hatás pedig elképesztő: az energiaital 6,4%-kal növelte meg a mért értéket.

Az ilyen termékek nincsenek korlátozva: mindenki annyit vesz, iszik ezekből, amennyit akar. Ez pedig így nincs rendjén – hangsúlyozta Linda Van Horn professzor, aki Svatikovával egyetemben egyetért abban, hogy az orvosoknak meg kell tiltania a szívproblémákkal küzdő betegeknek az energiaital fogyasztását.

Orvosokként kötelességünk figyelmeztetni az embereket az energiaital fogyasztásának veszélyeire. A pácienseknek tudniuk kell arról, hogy még a fiatal és egészséges felnőtteknél is hirtelen szívrohamot okozhat egyetlen doboz elfogyasztása is – mondta Svatikova.

A végére jöjjön egy elszomorító statisztika:

– az energiaital ötször annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé,

– 2007 és 2011 között 10 000-ről 21 000-re nőtt azoknak a száma, akik energiaital fogyasztása miatt kerültek kórházba.