hirdetés

Alighogy befogták el is pusztult pénteken a Bükkben befogott és az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál, derül ki az Állatkert közleményéből. Az állat boncolását még pénteken elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát koronavírus-fertőzés okozta.

 

Miután a trópusi állat befogása előtt napokig étlen-szomjan volt kénytelen a hidegben kóborolni, szervezete túlságosan legyengült ahhoz, hogy a vírust legyőzze, s az állatorvosok erőfeszítése ellenére sem sikerült megmenteni az életét, írják.

Az Afrikából származó, macskafélék családjába tartozó állat az intézmény szerint egészen biztos hogy nem magától került Borsod és Heves megye határvidékére. Ugyanakkor előfordul, hogy emberek kedvtelésből tartanak szervált, így igen valószínű, hogy a bükki szervál korábban házikedvenc lehetett, és vagy megszökött korábbi tartójától, vagy szándékosan engedték el. Nem segített az állat túlélési esélyein, hogy alapvetően a meleg éghajlathoz alkalmazkodott, ahogy az sem, hogy mivel korábban háziállat volt, nem volt hozzászokva a vadászathoz.

Az állat kedden este került be az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére, ahol egyből elkülönítették a többi állattól. Az állat számára itt fűtött férőhelyről, illetve megfelelő táplálékról gondoskodtak. Amint az Állatkert által szerdán délelőtt készített felvételeken is látható, az állat sajnos nem volt túl jó kondícióban a bekerülésekor, sokkal megviseltebbnek látszott, mint a korábban, még kóborlásai idején készült képeken. Valószínűleg a megelőző napokban nemigen evett, és talán nem is ivott. Jó jelnek tűnt viszont, hogy bekerülése után azonnal elfogadta a neki kínált vizet és táplálékot, s bár rendszertelenül evett, mindig fogyasztott valamennyit.

Pénteken reggel aztán rosszabb lett az állapota, légúti megbetegedésre utaló, sőt idegrendszeri tüneteket is mutatott. Az állat antibiotikumot és többféle gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapítót is kapott, de sajnos az állatorvosok erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni: nem sokkal 11 óra előtt elpusztult. A boncolást és a hozzá kapcsolódó vizsgálatokat még aznap elvégezték az Állatorvos-tudományi Egyetemen, illetve külső laborokban. Ezek során megállapították, hogy az állat pusztulását Covid-19 koronavírus betegség okozta. A róla az elmúlt napokban gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál Covid-tesztet is végeznek.

( Balu )