hirdetés

Befejeződött az ökoturisztikai-fejlesztés a Holt-Szamos mentén, ahol öt település, Fülpösdaróc, Géberjén, Győrtelek, Ököritófülpös és Tunyogmatolcs 300 millió forint összegű, európai uniós támogatású idegenforgalmi beruházást valósított meg .

holt szamos

Kovács Sándorné elmondta, hogy a Szamosi élménytér kialakítása elnevezésű projekt pályázatára 293,5 millió forint támogatást kapott az öt község önkormányzata, s az összeget a konzorciumvezető egyesület 6,5 millió forint saját forrással egészítette ki. A térség gazdasági és turisztikai fellendítése érdekében megvalósított beruházás során például Fülpösdarócon élménytorony, Géberjénben télen-nyáron használható korcsolyapálya, úszómalom, Győrteleken keszegsütő, Ököritófülpösön pedig fedett szabadtéri színpaddal pihenőtér létesült, míg Tunyogmatolcson újjáépítették a valamikori kurta-kocsmát, amelynek emlékét Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma című verse is őrzi.

A fennmaradt emlékek alapján a költő Luby Zsigmond, fülpösdaróci barátjához menve járt egykor a Szamos menti kurta kocsmában, amely a folyón közlekedő komp kikötője mellett állt. Amíg az átkelésre várt, betért a ivóba. Az 1945-ben lebontott épület egyik gerendájába vésve megtalálták a nevét is, amit a legenda szerint ő maga faragott bicskájával. Az újjáépített kurta kocsmát egy új látogatóközpont részeként rendezték be, a régi típusú kocsmapulttal, kármentővel, s az italkimérő egyik asztalánál Petőfi Sándor élethű viaszszobra is látható, ahová letelepedhetnek a turisták. Géberjénben felújították továbbá a Jékey-kúriát is, ahol ökoturisztikai élménytért rendeztek be. A közeli Shrek-tanya egy viaszbábos játszótér, amely az észak-európai mitológiában említett ogréknak, az emberevő félóriásoknak állít emléket. Kovács Sándorné közölte még: az öt település turisztikai attrakcióit vízi járművekkel, csónakokkal, kenuval és kajakkal is felkereshetik majd a turisták a Holt-Szamoson. A projekt pénzügyi elszámolása, lezárása és ellenőrzésének befejezését követően a jövő tavasztól szervezik majd az utakat az öt szatmári településre, de a létesítmények addig is felkereshetők.