hirdetés

Az Abigél elnevezésű, októberben induló program lényege, hogy a jogi és életviteli tanácsok mellett önkéntesek bevonásával személyre szabott támogatást, közösségi élményeket nyújtsanak a fizikai és lelki sérüléseket elszenvedett nőknek – tudatta a Magyar Vöröskereszt.

logó kétnyelvûFelidézték: a Vöröskereszt több mint tíz éve működtet krízisközpontot a bántalmazott nők befogadására. Ez azonban csak a krízishelyzet elhárításáig, nyolc hétig vehető igénybe, hiszen célja az, hogy a konkrét veszélyhelyzetből menekülőknek védelmet nyújtson.
Kiemelték: a most induló, két évre tervezett, dán mintára épülő program viszont már az utógondozásra koncentrál, a közvetlen krízis elhárítása utáni testi és főként lelki felépülésre. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló Abigél programban húszan vehetnek részt. A szervezet mindegyikük mellé egy segítő önkéntest állít, aki a praktikus segítségnyújtás mellett a lelki traumák feldolgozásában is szerepet vállal.

Úgy folytatták: az anonimitást garantáló programba olyan nők jelentkezését várják, akik korábban vagy akár jelenleg is bántalmazó kapcsolatban élnek. A program a felépüléshez szeretne segítséget adni, lehetővé téve, hogy kölcsönös szimpátia alapján egymásra találjon mentor és pártfogoltja, akik között a két év alatt feltehetően szoros és támogató kapcsolat alakul ki. Gyakran közösen vesznek részt a többiekkel különböző szabadidős programokon, hogy kikapcsolódhassanak, feldolgozhassák és elfelejthessék problémáikat, megerősödhessenek, valamint elhiggyék, hogy ők is szerethetők – fűzték hozzá. Ezért létrehoznak egy weboldalt, amelyen a témával kapcsolatos történeteket lehet majd olvasni, kerekasztal-beszélgetésekkel hívják fel a figyelmet a téma fontosságára, és online petíciót is terveznek indítani, hogy minél többen fejezhessék ki tiltakozásukat az erőszak ellen.

A Vöröskereszt hangsúlyozta továbbá, hogy a konkrét segítségnyújtáson kívül cél a társadalom érzékenyítése a bántalmazás elfogadhatatlansága melletti kiállás erősítése is.

Az Európai Unióban minden harmadik nőt ért már fizikai bántalmazás. Az Abigélhez hasonló projektekbe bevont országok (Románia, Bulgária, Dánia) mindegyikében magas az aránya azoknak a nőknek, akik ellen fizikai vagy szexuális erőszakot követtek el. Magyarországon ez a szám 21 százalékra tehető az EU alapjogi ügynökségének a nők elleni erőszakról szóló felmérése szerint – olvasható a közleményben.