hirdetés

Elméletileg a turizmus érdekében építettek kerékpárutat Fertőrákos Fő utcáján. Azonban az út használhatatlan. Sőt ezen kerékpározni életveszélyes. A helyiek csalódottak, a polgármester pedig el van képedve.

fertőrákosi kerékpárút

Laikus szemmel első látásra egyszerűen ronda lett Fertőrákos Fő utcája azzal, hogy az egyébként sem széles útra – meghagyva annak toldozott-foldozott sokszínűségét – mindkét oldalon kerékpársávot festettek. Most még nincs turistaszezon, de a helyiek éppen attól félnek, mi lesz itt, ha jönnek a vendégek.

A faluban hetek óta téma ez a kerékpársáv, amivel több baj is van. A legnagyobb, hogy mi, akik itt élünk és dolgozunk, elvesztettük szinte az összes parkolási lehetőségünket. De nem csak mi, a vendégek is – fogalmazza meg a fertőrákosiak problémáját Varga Endre.

A mi családunk például cukrászdát működtet a Fő utcában már több mint húsz éve, aki be akar térni hozzánk és autóval jön, nem tud megállni. Pedig mi a saját költségünkön építettünk volna beállókat. Nem engedték.

De nem parkolhat majd az a sok száz turista sem, aki a kőfejtőbe jön és a belső parkolóban nem akar fizetni. Vagy étterembe menne, esetleg csak körülnézne. Gondot jelent az itt élőknek az is, hogy a kerékpársávon áthajtva állhatnak csak be a saját udvarukra. Aztán meg a kerékpárosoknak sem lesz ez így biztonságos! A kocsik, buszok, teherautók jönni fognak ezután is, a biciklist meg ki kell kerülni mindkét oldalon. Hát hol van erre elég hely? – kérdezi Varga Endre.

Palkovits János polgármester sem tud örülni a beruházásnak, pedig évek óta várták a kerékpárutat. Csak nem ilyet.

A tervezésnél sem vették figyelembe a helyiek érdekeit, a végeredmény pedig minden elképzelésünket alulmúlja. Ez nem kerékpárút, csupán egy felfestés, ami annyit ért el, hogy a Fő utcán ezentúl a kerékpárosnak van prioritása, mindenki más oldja meg úgy az életét, ahogy tudja.

A kőfejtőnél például lefedték a nyitott árkokat, pedig ott csak húsz centi mélyek voltak, bár azt sem tudom, ezután azokat hogyan fogják tisztítani. Lejjebb, ahol ötven-hatvan centi mély, betonozott árok van, nyitva maradt. Ez egyrészt balesetveszélyes, a kerékpáros könnyen belecsúszhat például, másrészt ha lefedték volna, szélesebb lenne az utca.

Vagy befedhették volna a kőfejtő oldalán, ahol kicserélték a betonelemeket, de nyitva hagyták, pedig itt szélesíthették volna az utat. Nem értem az egészet, olyan, mintha íróasztal mellett, minimális helyismeret nélkül tervezték volna ezt az utat.

A megkérdezett közlekedési szakemberek is csak a fejüket csóválják a fertőrákosi kerékpárút láttán, s azt mondják, itt csak álbiztonságot nyújt az út a bicikliseknek.

(Forrás: Kisalföld–Esti Újság)