hirdetés

Elefántos lett Veszprém
2014-09-25 08:31

Újra lehet elefántozni Veszprémben. Másfél napi utazás után egy hetven tonnás daru segítségével foglalta el új kifutóját a veszprémi állatkert három új elefántbikája.

 elefánt veszprém

Az elefántok becsalogatását hétfő reggel kezdték el Osnabrückben, ahol Nukát és Dinkart helyezték el a speciális, fűtött szállítójárműbe. Délben indultak Hannoverbe, ahol Félix is csatlakozott hozzájuk. A több mint ezer kilométeres úton 4-4,5 óránként tartottak pihenőt, ilyenkor ellenőrizték az állatokat, megitatták és megetették őket. A hétfő estét a drezdai állatkertben töltötték, majd Prága érintésével kedd este tíz órakor érkeztek meg Veszprémbe.

Az egyik állatápoló, Lódi Róbert már napokkal ezelőtt elutazott Németországba, hogy elkezdjen megismerkedni az állatok szokásaival, tulajdonságaival. A három elefánt közül a legjátékosabb és legkíváncsibb Dinkar. A legidősebb, Nuka megfontoltabb, Félix pedig emberekhez szokott, kimondottan barátságos elefánt.

Török László közölte, hogy a következő 10-12 nap a beszoktatás ideje lesz, ezalatt ismerkednek meg az elefántok a többi dolgozóval, a környezettel és a takarmánnyal. Az állatkert igazgatója elmondta, hogy jelenleg három elefántápoló gondoskodik az állatokról, de a csapat bővülésével a munkatársak száma is növekedhet.

Az igazgató korábban elmondta, hogy a 180 centiméter magas, négyéves fiatal bikák féltestvérek, akik a veszprémi állatkertben – mint a természetben – külön csapatot alkotva csordában élhetnek. A tervek szerint 2016-ban az állományt tovább bővítve egy tenyészcsapatot alakítanak ki a veszprémi vadasparkban.

2014 tavaszán kezdődött meg a veszprémi állatkert fennállásának eddigi legjelentősebb fejlesztése, amelynek legimpozánsabb eleme az elefánt park. Külső medencével és zöldszigetekkel tarkított, 5400 négyzetméter nagyságú külső kifutó és egy 1100 négyzetméter alapterületű, belső látogatói térrel rendelkező ház várta az új lakókat.
A veszprémi vadasparkban 2006 óta nem volt elefánt