hirdetés

A napraforgó- és az olívaolajos bőrápolás ekcémás tüneteket válthat ki a babáknál, ezt állapították meg a Manchesteri Egyetem kutatói. Vizsgálataik bebizonyították, hogy a csecsemő bőre kenőcsök nélkül is megfelelő védelmet nyújt a kiszáradás, a kórokozók és az allergének ellen.

babaápolás

28 napon át ápolták a babák bőrét olívaolajjal vagy napraforgóolajjal, vagy semmivel sem kenték őket. A felmérés végén tüzetesen megvizsgálták a csecsemők bőrét, azt találták, hogy az olajjal kent csoportokban rosszabb állapotban volt a bőr lipidrétege, mint a semmivel sem kenegetett csoportban. „Ha a bőrsejtek a téglák, a lipidréteg jelenti a téglákat összefogó habarcsot – magyarázta a kísérlet vezetője. – Ha ez a habarcsréteg töredezni kezd vagy elvékonyodik, az végül az egész fal meggyengüléséhez vezet.”

Annak ellenére, hogy a babák bőrének ápolására az utóbbi években talán nagyobb gondot fordítunk, mint valaha, az ekcémás esetek száma drámai mértékben megnőtt az elmúlt évtizedek alatt: míg az 1940-es években a 2–15 éves gyerekek 5 százalékát érintette, ez az arány ma 30 százalék.

(Medical News Today)