hirdetés

Egy református gimnáziumban dolgozó tanár súlyos árat fizetett pedagógushoz nem méltó viselkedéséért: jogerősen egy év, végrehajtásában 3 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, valamint 2 évre eltiltották a pályától.

alkohol gimnázium

A Kecskeméti Törvényszék kiskorúak veszélyeztetése miatt egyrészt helybenhagyta az első fokon eljáró Kiskunhalasi Járásbíróság március 26-án hozott ítéletét, másrészt annyiban súlyosbította azt, hogy mellékbüntetésként a tanárt két évre eltiltotta a pedagógusi pályától.

A vád szerint a tanár a kirándulások és táborok alatt megengedte az alkoholfogyasztást a diákoknak, és a jelenlétükben vulgáris és obszcén kifejezéseket használt. A bíróság a 25 sértett és a szülők vallomása alapján megállapította, hogy a vádlott pedagógusként hátrányosan befolyásolta a rábízott fiatalok nevelését, erkölcsi, érzelmi és értelmi fejlődését.

A tanár a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnáziumban tanított, ahol az eljárásban sértettként megnevezett 25 fiatal közül 24-nek az osztályfőnöke volt. A pedagógus az osztályát évente több alkalommal kirándulásra, illetve táborba vitte, ahol az ő engedélyével alkoholt ittak a diákok.

Egy 2011-es kiránduláson ő is együtt ivott a diákjaival, ekkor már nem tudta kontrollálni, hogy a fiatalok mennyit isznak, így több diák lerészegedett. Az alkoholfogyasztásban a vádlott aktívan közreműködött, a fiatalok kontroll nélkül, tetszőleges mennyiségben fogyasztottak a későbbi kirándulásokon is alkoholt – fogalmazott a törvényszék.

A vádlott a diákok jelenlétében vulgáris és obszcén tartalmú kifejezéseket használt, valamint a fiúk figyelmét felhívta egy homoszexuális tartalmú portálra is.

A tanár a kirándulásokon szexuális tartalmú beszélgetést folytatott a fiatalokkal, megjegyezve, hogy a lányok közül ő melyiket fektetné le. Az iskolában és a kiránduláson is szólt továbbá egy meleg pornószínészről, és rendszeresen beszélt a sértetteknek a saját szexuális életéről.

A vádlott az eljárás során nem vallotta magát bűnösnek, ugyanakkor elismerte, hogy a kirándulásokon korlátozott mennyiségben, ellenőrzött keretek között engedélyezte az alkoholfogyasztást. Elmondta azt is, hogy valóban beszélt a saját szexuális életéről és a melegpornóról is.

A sértett diákok nem vallottak a tanár ellen, nem ismerték el, hogy a vádlott rossz hatással volt rájuk.