hirdetés

A termékenységi mutató 20 éve nem volt ilyen magas az országban, bár a lakosság csökken, de a születések számát tekintve a statisztikák egyre pozitívabbak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma természetesen a kormány kedvezőbb családtámogatási rendszerével indokolja mindezt.

újszülöttek

 

Hasonlóan Európához, Magyarország lakossága is csökken és vannak országok, ahol a migrációban látják a megoldást, de hazánk nem ezek közé az államok közé tartozik – közölte Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Azt mondta, a kormány évek óta azon dolgozik, hogy a magyar családokat tudja segíteni abban, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek.

Ma már a gyermekvállalás nem kizárólagosan érzelmi döntés, a családok számot vetnek az igénybe vehető támogatásokról, és arról mennyibe kerül egy gyermek felnevelése – állítja Novák Katalin.

Az államtitkár a statisztikai adatokat ismertetve azt nyilatkozta, egyre több gyermek születik Magyarországon, a termékenységi mutató húsz éve nem volt ilyen magas Magyarországon, még úgy is, hogy az úgynevezett Ratkó-korszakban születettek unokái is lassan kikerülnek a szülőképes korból.

Az elmúlt két évben folyamatosan nő a születések száma, 3700 gyermekkel született több, és emelkedett a házasságkötések száma is – ismertette az államtitkár, míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig 2010 és 2014 között 9,2 százalékkal emelkedett.

Ez is jelentős mutató, a családtámogatási eszközökkel el lehet érni, hogy több gyermek szülessen – közölte.

 

(Esti Újság/MTI)