hirdetés

A fiatalkorú bűnelkövetők száma évről évre nő. Erre már a 2000-es évek elején is felhívták a figyelmet a szakemberek, hogy a fiatalok nemcsak bűncselekményeket követnek el de a legbrutálisabb elkövetők is egyben. Ráadásul sok esetben az elkövetők túl fiatalok ahhoz, hogy büntethetőek legyenek s ezt a bandavezérek ki is használják. Budapesten az utóbbi két hónapban minden hétre jutott egy brutális tini bűnügy.

tinirablók

Magyarországon 2015 első hét hónapjában majdnem annyi szexuális jellegű erőszakos bűncselekményt írtak 14 év alatti gyerekek számlájára, mint 2014-ben egész évben.

Egyértelműen látszik, hogy egyre több kiskorú elkövetője van a szexuális bűncselekményeknek, az sem ritka, hogy alsó tagozatos gyerekek követnek el hasonló bűncselekményt. A rendőrség ilyen esetekben értesíti a történtekről a gyámhatóságot, és pszichológushoz irányítja a gyerekeket.

Arról sem szól a statisztika, hogy az ország mely területein jellemző ezen bűncselekmény forma. Feltehetőleg nem véletlenül titkolják ezt sem, hisz igen komoly sokkot okozna. Az azonban tény, hogy a bűnmegelőzés, az ifjúságvédelem és a gyermekvédelem csődöt mondott a rendőrségen belül is. Nem beszélve az adott térségek iskolai környezetéről és közösségéről.

A helyzet feltehetőleg súlyosbodni fog, hisz erre sem szán kellő és elegendő pénzt és megelőző programokat az illetékes hatóság.

Még 1998-ben a Legfőbb ügyész helyettese Dr.Fábián János ügyész úr foglalkozott a fiatalkorú elkövetőkkel és ő mondta anno, hogy veszélyes tendencia kezd körvonalazódni. A tini és fiatalkorú bűnelkövetők száma látványosan meg fog ugrani.

Egyrészt mert a bűnbandák idős tagjai alkalmazni fogják a fiatalokat, hisz ők egyrészt nem büntethetőek. Vagy, ha igen akkor is sokkal enyhébb szankciókkal megússzák, mint egy felnőtt. Másrészt a társadalmi rétegek átrendeződése , a szegénység is közrejátszik ezen esetek elszaporodásában. S nem szabad elfeledkezni a szociális környezetről sem, hogy az adott gyerek, veszélyeztetett gyermek, mit lát a környezetében, otthon és mit vesz át ezen esetleges rossz példákból. -mondta anno dr.Fábián János, Legfőbb ügyész helyettes.