hirdetés

Ha a trendek folytatódnak, három évtized múlva a világ népességének fele, körülbelül 5 milliárd ember rövidlátó lehet, egyötödüknek a megvakulásra is nagyobb lesz az esélye. A tudósoknak fogalmuk sincs, mi a folyamat oka. Az azonban elképzelhető, hogy a sötét irodákban, szobákban töltött idő több az embereknél, mint a szabadban töltött idejük.

szemüvegesek-házipatika.jpg 2

2000 és 2050 között meghétszereződik a rövidlátók száma a világon –írja  az Ophthalmology című szaklapban megjelent tanulmány. 1970 és 2000 között az USA-ban megduplázódott a rövidlátók száma, Ázsia egyes részein pedig ennél is durvább volt a növekedés: a friss felmérések szerint a dél-koreai tinédzserek 96 százaléka rövidlátó. Szingapúrban, Kínában és Japánban a tinik között ez az arány 80-90 százalék.

Annak ellenére, hogy a myopia ennyire elterjedt, a tudósok nem tudják biztosan, mi okozza.

Igen gyakori jelenség a rövidlátás: de lehet, hogy teljesen félreértettük az eredetét és kezelését. Lehet, hogy mégsem a génjeink miatt van, vagy azért, mert korán kezdtünk el sokat olvasni.

2000-ben 1406 millió embert diagnosztizáltak rövidlátással, ez a Föld lakosságának 22,9 százaléka, 163 milliónak nagyon erős rövidlátása volt, ami növeli a vakság és a szürke hályog esélyét.

Azt gondoljuk, 2050-re 4758 millió ember a Föld lakosságának 49,8 százaléka lesz rövidlátó, 938 millió erősen rövidlátó – állapították meg a kutatók.

A kutatók szerint az egész hátterében életmód- és viselkedésváltozások állnak: például keveset vagyunk a szabadban. Sokkal több időt töltünk bent, mint valaha az emberi történelemben, de a tudósoknak még nem sikerült rájönniük, pontosan milyen biológiai folyamat van a szemünk romlása mögött. Valószínűleg nem a képernyő előtt eltöltött idő növekedése az ok: a rövidlátás már bőven az okostelefonok bámulása előtt elkezdett növekedni.

(Fotó: Házipatika)