hirdetés

Emelkedik az interneten hazárdjátékokat játszó és nagy összegeket veszítő gyerekek száma Csehországban – közölte Jindrich Voboril, a cseh országos drogellenes központ vezetője hétfőn Prágában egy szakmai konferencián.

gyerek internetA legnagyobb aggodalmat az okozza, hogy már a 16 éven aluli gyerekek is játszanak. Mintegy hét százalékuk pénzért is játszott és sokan komoly összegeket veszítettek, természetesen szüleik pénzét. A középiskolai érettségik előtt már a gyerekek 30 százaléka veszített pénzt internetes hazárdjátékokon, ez új jelenség – állította Voboril egy országos felmérés és tanulmány eredményeire hivatkozva.

A több mint 2700 tizenéves diák megkérdezésén alapuló tanulmányból kitűnik, hogy a fiatalok 4,3 százaléka már játéktermekben is játszott, holott azokba a törvény szerint csak 18 éven felüliek léphetnek be.

A gyerekek körében a kártya- és kockajátékok a legnépszerűbbek, ezeket a fogadások és a sorsjegyek követik. A felmérés szerint az internetes hazárdjátékoknak a fiúk jóval nagyobb mértékben hódolnak, mint a velük egykorú lányok.

A hatályos törvényeket a fiatalok általában úgy kerülik meg, hogy először egy 18 évnél idősebb személy regisztráltatja magát a játékban, majd később az ő neve alatt a nála fiatalabbak játszanak.

Csehországban januártól szigorodnak a hazárdjátékok szabályai minden helyen, az interneten is, és kötelező lesz a regisztráció. A hatóságok listát készítenek azokról, akiket különböző okok miatt eltiltanak a játéktól, és ezt az üzemeltetőknek ellenőrizniük kell. A külföldi internetes kaszinókat és játékokat betiltják Csehországban.

– Nem érdekünk, hogy olyan külföldi cégek legyenek jelen a cseh szerencsejáték-piacon, amelyek nem tartják be a törvényeket – jelentette ki Ondrej Závodsky pénzügyminiszter-helyettes a konferencián.