hirdetés

Az oklahomai Emerson Gimnáziumban a régi iskolatáblákat cserélték műanyagra, a munkálatok során fedezték fel, hogy mögöttük sorra több régi iskolatábla lapul. Az elsők pedig közel száz évesek, amiken tökéletes állapotban lévő színes krétarajzok és feliratok is voltak.

százéves krétarajz

A munkások négy osztályteremben is találtak 1917-es feliratokat, ábrákat, a gimnáziumban ugyanis azóta bevett szokás volt, hogy nem törlik le a táblákat, egyszerűen rájuk helyezik az újabbakat. Az új táblák felhelyezését pedig az iskolagondnokok felírták, innen tudják a krétarajzok pontos dátumát.

A különös, rendkívül könnyen múltbavésző műemlékek hosszú távon való megőrzése a gimnázium dolgozói az iskolakerületi hatósággal együtt kidolgoztak egy programot– írja a Múltkor.

A legértékesebb darabok, a színes rajzokat ábrázolók: az egyiken egy korabeli kék ruhácskában buborékot fújó kislány, a másikon egy pulyka farktollaira sót szóró rózsaszínruhás lányka látható, valószínű a hálaadás ünnepére készítette egy kisdiák.

százéves krétarajz Mayflower

 

A gyűjtemény legértékesebb darabjait a rajzok jelentik. Az egyik jelenetben egy kékruhás kislány egy szappanbuborékot fúj fel, egy másik rajz pedig azt ábrázolja, ahogy egy rózsaszín ruhás lány sót szór egy pulyka faroktollaira. Fehérrel rajzolt telepesek, valamint a Mayflower 1620-ban Plymouthba történő megérkezésének jelenetei is láthatók a rajzokon.

A feliratokon a különböző matematikai műveletek mellett egy különös, kör alakú szorzótábla és egy kotta is látható. Ezenkívül különböző feladatokat (“nevezz meg nyolc fafajtát”, “hány pint fél gallon?” stb.), valamint a diákok figyelmét a kézmosás, a fogmosás és a hajfésülés fontosságára felhívó higiéniás tanácsokat is felírtak a táblákra.