hirdetés

A magyar emberek nem vigyáznak az egészségükre, nagyon sokan dohányoznak. Csongrádon egy ötlet szerint szabadnapot kapna az önkormányzati dolgozó, aki nem gyújt rá.
e-cigiVizsgáljuk meg, hogyan lehetne jutalmazni a nemdohányzó dolgozókat – vetette fel a testületi ülésen a csongrádi városatya, Somogyi Árpád. Csongrád lakosainak egészségügyi állapota volt terítéken, a civilben orvosként dolgozó képviselő ekkor állt elő a javaslattal – írja a Delmagyar.hu.

Az előterjesztésből kiderült többek között, hogy hazánkban az összes haláleset több mint fele szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be, közel harmadának pedig daganatos betegség az oka. Az emberek nem törődnek eléggé az egészségükkel, nem járnak el szűrővizsgálatra, betegségüket sokszor csak akkor fedezik fel, amikor már nem lehet segíteni. A dohányosok közül sokan kapnak szívinfarktust vagy stroke-ot. Ezért javasolta a városatya, hogy helyben mindenképpen próbáljanak meg tenni valamit.

Elképzeléseink szerint egy szabadnappal jutalmaznánk azokat, akik nem gyújtanak rá. Ezt az önkormányzati, illetve az általunk fenntartott intézmények dolgozóira terjesztenénk ki.

Bízunk abban, hogy a pozitív diszkrimináció jó példa lesz a többi csongrádi cég számára is – mondta a képviselő.

Annak, hogy az ötletet hogyan tudnák kivitelezni úgy, hogy a jogszabályoknak megfeleljen, mindenképpen utánanéznek. A témáról majd egy testületi ülésen szavaz a grémium.

Japánban hat nap jár. Nemrég bejárta a hír a világsajtót: egy japán cég hat szabadnapot ad annak a dolgozójának, aki egész évben nem gyújt rá. Igaz, náluk nem az egészség védelme volt az elsődleges szempont, hanem az, hogy az ottani nézet szerint a dohányosok a cigiszünetek révén “lógnak a munkából