hirdetés

Édesapák, mesére fel!
2015-11-17 20:53

Jót tesz a babáknak, ha az édesapa is sokat mesél. A mesék nyelvi készségekre gyakorolt hatásának vizsgálatakor kiderült, hogy a lányoknak különösen hasznos a férfihangtól hallott mese, ezért az apáknak is olvasniuk kellene.

estimese

Az apáknak rendszeresen szerepet kellene vállalniuk a csemeték lefektetésében, hiszen a Harvard Egyetem munkatársai rámutattak, hogy egyévnyi meseolvasás után különösen sokat fejlődtek azoknak a lányoknak a nyelvi készségei, akik férfitól hallották a történeteket.

Óriási hatásról beszélünk. Főleg az apukáknak érdemes elkezdeniük a meseolvasást a két éven aluliak számára – magyarázta a kutatást vezető Elisabeth Duursma.

A meseolvasásra sokan anyai feladatként tekintenek, ezért a gyerekek mintha jobban figyelnének az apjukra. Különleges alkalomnak élik meg – tette hozzá a szakember.

A szülőpár tagjai máshogy is közelítik meg a feladatot. Az anyák inkább tanító jelleggel állnak a mesékhez, és tényszerű kérdéseket tesznek fel. Például: „hány almát látsz?” Az apák elvontabb kérdéseket vetnek fel, ami jobban stimulálja a fantáziát.

Az apák inkább úgy viszonyulnak ehhez, hogy „nézd csak, egy létra… emlékszel arra a létrára, amit a múltkor láttunk egy teherautón?”  Ez fantasztikus a kicsik nyelvi fejlődésének szempontjából, hiszen jobban kell használniuk az agyukat. Nagyobb a kreatív kihívás.

A meseolvasás bővíti a gyerek szókincsét. Segítünk nekik vele, hogy biztonságban érezzék magukat, aminek óriási hatása van a tanulási képességre – tette hozzá Justin Coulson nevelési tanácsadó.

(Fotó: illusztráció)