hirdetés

A fukusimai atomkatasztrófa környékén 20-50 százalékkal több gyereknél mutattak ki pajzsmirigy-daganatos megbetegedést, mint a más térségben lakó japán gyerekeknél, és a számuk folyamatosan nő – derült ki egy friss kutatásból.

fukusimai gyermekrák

Az orvostudomány a gyermekkori pajzsmirigyrák kialakulásáért – főleg az érintett területeken – egyértelműen a sugárzást teszi felelőssé.

A japán kormány álláspontját, miszerint a kiterjedtebb szűrés miatt diagnosztizáltak több esetet, a kutatók cáfolják, ugyanis a számok ennél nagyobb emelkedést mutatnak.

A fukusimai régió területén élő 370 ezer gyerek többségét ultrahanggal vizsgálták 2011 márciusa óta, és az augusztusban kiadott legfrissebb adatok alapján 137-nél diagnosztizáltak vagy gyanítanak pajzsmirigydaganatot. Ez 25-tel több eset, mint egy évvel korábban.

Más térségben egymillió gyerek között egy-két megbetegedés fordul elő a becslések alapján.

„Ez 20-50 százalékkal több, mint ami normálisan előfordulhatna. A vártnál gyorsabban is emelkedik az esetek száma” – mondta Cuda Tosihide, az Okajamai Egyetem kutatója, az Epidemiology című szaklap friss számában megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az 1986-ban bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa óta a gyermekkori pajzsmirigyrákot az orvostudomány egyértelműen a sugárzás számlájára írja. Ha kezelik, ritkán válik végzetessé, különösen, ha korán felfedezik, ám a gyógyult páciensnek élete végéig gyógyszert kell szednie.

A mérések szerint a fukusimai baleset után sokkal kevesebb radioaktív jód szabadult el, mint például az 1986-os csernobili katasztrófa után.