hirdetés

Jelentősen növekedett az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők aránya az amerikai gyerekek és fiatalok között – állapította meg egy új tanulmány.

Az 1-es típusú, általában gyermekeknél diagnosztizált cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem termel inzulin hormont, amely a vércukorszintet szabályozza. A hárommillió amerikai gyermek és serdülő körében végzett vizsgálat szerint az 1-es típusú diabéteszben szenvedők aránya 21 százalékkal emelkedett 2001 és 2009 között – állapította meg a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány.

A 2-es típusú, gyakrabban előforduló cukorbetegségnél a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik. Ennek a típusnak az előfordulása a vizsgálat időszakban 30 százalékkal emelkedett a gyermekek és a serdülők között.

A növekedés a kutatók szerint folytatódik. Az 1-es típusú diabéteszes betegek száma, amely 2010-ben körülbelül 180 ezer volt, megháromszorozódhat, a 2-es típusban szenvedők 2010-es, nagyjából 22 800-as száma csaknem megnégyszereződhet 2050-re. További kutatás szükséges ahhoz, hogy a növekedés okait megállapítsák – vélték a tanulmány szerzői.

A tanulmányozott népesség öt állam – Kalifornia Colorado, Ohio, Dél-Karolina és Washington – területéről származott és egyes arizonai és új-mexikói indián rezervátumok lakóit is magában foglalta. Az 1-es típusú cukorbetegséget a 0-19 éves, a 2-es típusút a 10-19 éves korosztályon belül vizsgálták.

MTI