hirdetés

Legalább 750 ezer gyermek, közülük mintegy 400 ezer 5 évesnél fiatalabb szenved súlyos alultápláltságtól a közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaság harcok sújtotta Kasai tartományában – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).
kongóA világszervezet figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül sürgősen élelmiszersegélyt juttatni az érintett gyerekekhez, jövő évre állapotuk életveszélyessé válik, meg is halhatnak.

Az UNICEF közölte: a kialakult helyzetet a mezőgazdasági termelés visszaesése teremtette, amely szorosan összefügg az utóbbi másfél évben vívott harcokkal, és azzal, hogy tömegek váltak földönfutóvá. Az egyes országokon belüli (belső) migrációt figyelő központ, az IDMC (Internal Displacement Monitoring Centre) múlt héten közölte, hogy csak az idei év első felében 1,7 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, nagyjából annyian, mint ez időszak alatt Irakban, Szíriában, és Jemenben összesen.

Kasai térségében számos fegyveres szervezet harcol egymással és a biztonsági erőkkel főként az ország ásványkincseinek kitermelése feletti ellenőrzésért. A tartományban tavaly szeptemberben fajult el még jobban a biztonsági helyzet, miután az ország fegyveres erői megöltek egy törzsi vezetőt.

Az UNICEF tudatta, hogy a térség egészségügyi rendszere is súlyos károkat szenvedett, mert a harcoló felek leromboltak mintegy 220 egészségügyi központot is.